Κόσμος

Αναζωπύρωση σεναρίων για αναβολή των αμερικανικών εκλογών

03.10.2020 | 13:46 Eνσωμάτωση

Η περιπέτεια της υγείας του Τραμπ αναζωπύρωσε τα σενάρια περί αναβολής των προεδρικών εκλογών που πρόκειται να γίνουν σε ένα μήνα, σενάρια τα οποία τροφοδοτεί από το καλοκαίρι ο Λευκός Οίκος.

Όμως αυτά τα σενάρια είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Για να αναβληθούν οι εκλογές θα πρέπει να συμφωνήσει το Κογκρέσο, δηλαδή η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία. Στη Γερουσία έχουν πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί, όμως οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή και θα μπορουσαν να μπλοκάρουν μια αναβολή των εκλογών.

Όμως, ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας των δυο κομμάτων, το σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να αναλάβει πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να μετατεθούν οι κάλπες. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει πάνω από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες με επιστολική ψήφο ή απλά προσερχόμενοι νωρίτερα σε εκλογικά κέντρα που άνοιξαν σε αρκετές πολιτείες.

Όσον αφορά στη μεταβίβαση των εξουσιών του προέδρου εφόσον δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πρώτος στη σειρά διαδοχής του Τραμπ είναι ο αντιπρόεδρος Πενς και αν δεν μπορεί εκείνος να αναλάβει, η σκυτάλη θα περάσει στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή στη Νάνσι Πελόζι που είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και από τις πιο μαχητικές αντιπάλους του.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/10/2020