Ελλάδα

Καταλήψεις και «αναβρασμός» στα σχολεία

03.10.2020 | 14:24

Στο πεδίο των μαθητικών καταλήψεων που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σήμερα αποφασίζουν οι μαθητές πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες την ώρα που η ΟΛΜΕ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και λέει ότι δεν θα γίνουμε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Η Αναστασία Τσιβγούλη βρίσκεται με την κάμερα του MEGA στην Πλάκα και το πρότυπο σχολείο της Γεναδείου και μεταφέρει το κλίμα. Ενώ οι μαθητές είχαν βγάλει ανακοίνωση ότι θα έληγε η κατάληψη, τελικά συνεχίζεται λόγω της «εκβιαστικής» στάσης του υπουργείου Παιδείας.

Ενώ το απόγευμα μαθητές της Συντονιστικής Επιτροπής θα συγκεντρωθούν στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν στη συνέχεια σχετικά με τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το αλαλούμ στο μέτωπο της τηλεκπαίδευσης. Κάποιοι μαθητές δηλώνουν ότι προτιμούν να σπάσουν την κατάληψη, από το να πάνε σε διαδικασία τηλεκπαίδευσης, ενώ αλλού οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές.

Εχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που οι μαθητές στην κατάληψη του 5ου γενικού λυκείου του Αιγάλεω ενημερώθηκαν από το διευθυντή τους για την εφαρμογή της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για απουσίες στους καταληψίες στη διάρκεια της κινητοποίησης τους .Οι πόρτες του σχολείου όμως παραμένουν κλειδωμένες…

Συμμαθητές τους από άλλες καταλήψεις σχολείων της Δυτικής Αττικής καθώς και οι γονείς τους μιλούν για ένα εκβιαστικό μέτρο που δεν δίνει λύση στο βασικό αίτημα τους για περισσότερες αίθουσες και λιγότερους μαθητές στις τάξεις.

Με στάσεις εργασίας απαντά η ΟΛΜΕ στην υπουργική απόφαση για αναπλήρωση των χαμένων ωρών με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και απουσίες σε καταληψίες. Κάλεσε μάλιστα τους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν πρακτικές τις οποιες χαρακτηριζει αντιδημοκρατικές προμηνύοντας νεες κινητοποιησεις.

Στο 6ο γενικό λύκειο του Αιγαλεω η κατάληψη έληξε το μεσημέρι και αποφάσισαν οι ίδιοι μαθητες να επιστρέψουν από την ερχόμενη Δευτερα στα θρανία καθως δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στα διαδικτυακα μαθηματα.

Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντη εκπαίδευσης Κεντρικης Μακεδονιας η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης άρχισε να λειτουργει και για τα σχολεια με καταλήψεις.

Αρκετοι μαθητές ωστόσο παρεμειναν στα κατειλημμένα σχολεία παρά την απειλή της απουσίας.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/10/2020

Ελλάδα