Πολιτική

Στο πλευρό της Ελλάδας το Ισραήλ – Στα ύψη η τουρκική προπαγάνδα

12.08.2020 | 12:52 Eνσωμάτωση

Ένταση προκαλεί στην περιοχή η συνέχιση της παραμονής του ερευνητικού Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Σε μια πρωτοφανή κίνηση το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσίασε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά το υπουργικό Συμβούλιο με ελληνικούς υπότιτλους.

Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται αμείωτη όπως και ο πόλεμος νεύρων της Άγκυρας προς την Αθήνα με τον τουρκικό Τύπο να παρουσιάζει την εικόνα ότι η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια Ελλάδας και Τουρκίας και μόνο.

Το Ορούτς Ρέις μπορεί να ακολουθεί τώρα πορεία βορειοανατολική απομακρυνόμενο από το σημείο οπου τέμνεται η παράνομη Navtex με την οριοθετική γραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι Αθήνα και Άγκυρα οδηγούνται σε ένα πόλεμο νεύρων 60 ημερών με το θερμό επεισόδιο να είναι πάντα στο τραπέζι.

Και αυτό το μήνυμα επιχειρεί να περάσει η Άγκυρα και με την ελληνική μετάφραση των δηλώσεων του τούρκου προέδρου.

Ο ελληνικός αιφνιδιασμός με την υπογραφή του συμφώνου Ελλάδας-Αιγύπτου μεταφράζεται από την Τουρκία ως το άλλοθι για την κλιμάκωση των διεκδικήσεών της στη Μεσόγειο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά έρευνες και νότια της Ρόδου και της Καρπάθου στην περιοχή που οριοθέτησε με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ηχηρό μήνυμα στήριξης των ελληνικών θέσεων εξέπεμψε το Ισραήλ

Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

Η Ελλάδα κλιμακώνει τις διπλωματικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα και μετά το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Παρασκευή με αποκλειστικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιχειρησιακός και διπλωματικός πυρετός

Στα σημεία του ρεπορτάζ βρίσκεται το Mega, στο υπουργείο Αμυνας όπου είναι ο Μαρίνος Γκασιάμης και στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιάννη Χρηστάκο.

«Ζικ ζακ» πραγματοποιεί το Ορούτς Ρέις μέσα στην παράνομα δεσμευμένη με Navtex περιοχή από την Άγκυρα.

Τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις παρακολουθεί διαρκώς το Πεντάγωνο. Στο μεταξύ από την Κυριακή ο καιρός χαλάει κάτι που σημαίνει πως αν υπάρχει κυματισμός στη θάλασσα, θα πρέπει να μαζέψει τα καλώδια.

Διάλογος, ψυχραιμία και αποφασιστηκότητα είναι τα κλειδιά στις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Επίκειται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο Βερολίνο και την ενδεχόμενη νέα παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.