Οικονομία

Ποιοι μπαίνουν σε «ζώνη υψηλού κινδύνου» για μειώσεις μισθών λόγω ευέλικτης εργασίας

22.05.2020 | 07:14 Eνσωμάτωση

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου για μειώσεις μισθών μπαίνει μεγάλη κατηγορία εργαζομένων σύμφωνα με την «ακτινογραφία» των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την οικονομία και την εργασία.

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος ανέλυσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τους κινδύνους που απορρέουν από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σχετικά με τις μειώσεις μισθών.

Εξήγησε με αναλυτικούς πίνακες τι θα ισχύσει από 1η Ιουνίου και τονίστηκε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πτώση τζίρου πάνω από 20%, συνεπώς θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων.

Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μπουν σε εκ περιτροπής εργασία με «ψαλίδισμα» μισθού εως και 50%και δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα των απωλειών που θα έχουν οι εργαζόμενοι.

Ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στην εκπομπή, σημείωσε πως εκείνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι με ποια κριτήρια θα προσδιορίζεται η μείωση του τζίρου κατά 20% στις επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις μειώσεις μισθών τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα υπάρξουν μειώσεις μισθών», αφού η κρατική κάλυψη θα αφορά το 60% του απωλεσθέντος εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο κ. Μπούρλος τοποθετήθηκε και στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να γίνει κατάχρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης από επιχειρήσεις, και να ανοίξει έτσι ο ασκός του Αιόλου.