Πολιτική

Βαρβιτσιώτης στο MEGA: Θετικό βήμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

19.05.2020 | 10:50 Eνσωμάτωση

Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τη χθεσινή γαλλο-γερμανική συμφωνία, για πακέτο στήριξης ύψους 500 δισ. ευρώ στις οικονομίες των κρατών-μελών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA MAg», o κ. Βαριτσίωτης διευκρίνισε ότι ακόμα δεν ορίστηκε το πλαίσιο για το τι ποσοστό χρηματοδότησης αναλογεί στην κάθε χώρα και στάθηκε τόσο στην ουσία όσο και στον συμβολισμό του ζητήματος.

«Συζητάμε για επιδοτήσεις και όχι για δάνεια. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη των κρατών που ζητούσαν γενναία ενίσχυση νίκη απέναντι στις δυνάμεις που έλεγαν για δανεισμό και μνημόνια. Το γεγονός ότι η Γερμανία δέχθηκε ότι η Ευρώπη θα βγει στις αγορές, θα δανειστεί από μόνη της και μετά θα μοιράσει από μόνη της αυτά που δανείστηκε, χωρίς υποχρεώσεις, στα κράτη-μέλη, είναι ένα σωστό βήμα. Είναι ένα θετικό βήμα αυτό που πετυχαίνει η Ευρώπη χθες, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αρκετό» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, η ελληνική πλευρά, προσπάθησε να πετύχει «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση της εθνικής οικονομίας με φτηνό χρήμα, για να λειτουργήσει η οικονομία», προσθέτοντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην χώρα μας θα αφορούν τον τουρισμό.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ανοίξουμε την αγορά μας, το λέμε σε όλο τον πλανήτη,. Θα είμαστε ανοιχτοί από 1 Ιουνίου, ελάτε να μας επισκεφθείτε», μια και την πρώτη Ιουνίου επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να ξεκινήσουν «εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΕ».

Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βαρβισιώτης, ξεκαθάρισε πώς όσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν θα τίθενται σε καραντίνα αλλά «σε σύντομο υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξή τους, με παράλληλη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των πρωτοκόλλων».