Κόσμος

Κορωνοϊός: Γιατί η Ανατολική Ευρώπη «χτυπήθηκε» λιγότερο, τι γίνεται σε Ιαπωνία

10.05.2020 | 07:18 Eνσωμάτωση

Κάποιες χώρες στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο έχουν πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό.

Μια έρευνα που παρουσιάζει η εφημερίδα «Guardian» δείχνει πως η ανατολική Ευρώπη «χτυπήθηκε» πολύ λιγότερο από τον κορωνοϊό, με χαρακτηριστικότερα τα στοιχεία της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Η Ελλάδα είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων.

Εκτιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους για το χαμηλό επίπεδο θανάτων σε αυτές τις χώρες ήταν οι πολύ γρήγορες αποφάσεις για την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, φαίνεται πως και η κουλτούρα ορισμένων χωρών τις προστατεύει από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο κ. Γιάννης Λαντούρης, επιχειρηματίας στο Τόκιο, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την «κοινωνική αποστασιοποίηση» και σημείωσε ότι αυτή είναι μέρος της κουλτούρας στην Ιαπωνία.

Περιέγραψε πώς είναι οι κοινωνικές και φιλικές επαφές στη χώρα και τόνισε ότι στην κουλτούρα των Ιαπώνων είναι να φορούν μάσκα ακόμη και όταν είναι ελαφρώς κρυωμένοι. Δεν υπάρχουν χειραψίες και αγκαλιές και γενικά στην Ιαπωνία δίδεται μεγάλη σημασία στην προσωπική υγιεινή.

Τα μέτρα εξάλλου που έχουν ληφθεί στην Ιαπωνία για την προστασία από τον κορωνοϊό είναι πολύ διαφορετικά από την Ευρώπη.