Κόσμος

Αποκλειστικό: Ο Βρετανός πρώην «Τσιόδρας» στο MEGA

03.05.2020 | 21:59 Eνσωμάτωση

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο MEGA ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Sir David King επισημαίνει τα λάθη που κόστισαν την ζωή χιλιάδων Βρετανών, δίνοντας ταυτόχρονα τα εύσημα στην Ελλάδα για τα μέτρα που πήρε κατά τους κορωνοϊού. Ο Βρετανός επιστήμονας σημειώνει πως το εμβόλιο είναι πολύ κοντά.

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα επιστρέψει η Βρετανία στην κανονικότητα, ο κ. King σημείωσε ότι θα χρειαστούν περισσότεροι από 3 ή 6 μήνες ή και περισσότεροι. «Ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί ώστε να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων στη Βρετανία, ο ίδιος επισήμανε ότι «η βρετανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε καμία των περιπτώσεων τόσο άμεσα όπως η ελληνική κυβέρνηση. Βγαίνουμε μέσα από αυτή την κρίση με ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ξεπεράσαμε τους 27.000 θανάτους».

«Όταν ήμουν επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, εκτέλεσα το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα για τις μολυσματικές ασθένειες. Χρειάστηκε δυόμιση χρόνια για να παράγουμε μία έκθεση για την κυβέρνηση, η οποία δημοσιεύτηκε το 2006. Στην έκθεση αυτή συμπεράναμε πως μία πανδημία επρόκειτο να ξεσπάσει. Το 2010 η νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον επέβαλε μέτρα, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ακόμη ο κ. King.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ξεκάθαρη εικόνα πως στόχος ήταν η εξουδετέρωση του ιού, αλλά και ο περιορισμός του αριθμού των θανάτων στην Ελλάδα, αποδεχόμενος ταυτόχρονα ότι θα υπήρχε σοβαρή οικονομική επίπτωση στην ανάπτυξη της χώρας. Ο επιστημονικός σύμβουλος (Σ. Τσιόδρας) και ο σύμβουλος που βρίσκεται στο Λονδίνο (Η. Μόσιαλος), παρείχαν σωστές συμβουλές για τα απαραίτητα βήματα για την διαχείριση της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά, συνετέλεσαν στην θέση που κατέχει σήμερα η Ελλάδα, ως χώρα – πρότυπο στην Ευρώπη, για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία», είπε ο ίδιος για την χώρα μας.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που κρύβει η χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη χρήση μάσκας είναι ότι κανείς μπορεί να εφησυχαστεί».

Μιλώντας για το εμβόλιο, και το κατά πόσο θα είναι ασφαλές για τον πληθυσμό, ο κ. King είπε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι μετά από τέσσερις μήνες εντατικών κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό για τον κορωνοϊό στην παρούσα μορφή του».