Οικονομία

Πακέτο μέτρων 6,8 δισ. ευρώ – Στήριξη 800.000 επιχειρήσεων και 700.000 επαγγελματιών

30.03.2020 | 13:18 Eνσωμάτωση

Πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δις ευρώ για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν και ποσά που θα έρθουν στην ελληνική οικονομία από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ανεβάζοντας σημαντικά το ποσό ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των υπουργών, επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενίσχυση των 800 ευρώ, ενώ καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά τους για 45 ημέρες.

Επιπλέον προβλέπεται αναστολή πληρωμών φόρων για τέσσερις μήνες και αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα, έκπτωση 25%.

Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων, ενώ για όλα τα μέτρα των επιχειρήσεων ισχύει ρήτρα μη απολύσεων.

Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Αποφασίστηκε επίσης οι τράπεζες να διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων, ενώ στήριξη θα δοθεί και στους αγρότες.

Από 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους.