Εκατομμύρια εργαζόμενοι γιορτάζουν σήμερα την πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο. Βασικό αίτημα, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι υψηλότεροι μισθοί.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι γιορτάζουν σήμερα την πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο. Βασικό αίτημα, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι υψηλότεροι μισθοί.
Περίπου 200.000 εργαζόμενοι υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά από το 1977, μετά την τότε αιματηρή κατάληξη των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, που είχε απολογισμό πάνω από 34 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες. Κανείς δεν τιμωρήθηκε για εκείνα τα γεγονότα, που πολλοί υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν από ελεύθερους σκοπευτές του παρακράτους. Και σήμερα οι συνδικαλιστές αφήνοντας λουλούδια στο σημείο της σφαγής, ζήτησαν για άλλη μια φορά να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.
Στην Γερμανία, οι εορτασμοί ξεκίνησαν από χθες με επεισόδια στο Βερολίνο και το Αμβούργο, μετά από συναυλία που διοργάνωσαν αριστερές οργανώσεις. Νεαροί, έκαψαν αυτοκίνητα και πέταξαν μπουκάλια και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, που προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.
Στην Μόσχα, ένα ετερόκλητο πλήθος κατέβηκε σήμερα στους δρόμους. Μεταξύ άλλων, περίπου 5.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος αλλά και οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, με συνθήματα υπέρ του Πούτιν και του Μεντβέντεφ.
Πιο μαζικές και μαχητικές ήταν οι διαδηλώσεις και οι πορείες των εργαζομένων σε χώρες της Ασίας. Πενήντα χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, ζητώντας προστασία της εργασίας, αύξηση του κατώτερου μισθού και φρένο στην ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών, ένα κρίσιμο ζήτημα σε όλη την Ασία όπου οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και στο πετρέλαιο απειλεί να βυθίσει εκατομμύρια οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν στην Τζακάρτα της Ινδονησίας μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους εργαζόμενους να ζητούν, μεταξύ άλλων, πιο ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, διπλασιασμό του βασικού μισθού και φοροαπαλλαγές για τα φτωχά εισοδήματα.
Χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι και το Χονγκ Κονγκ. Οι εργαζόμενοι εκεί ζητούν αυξήσεις της τάξης του 7%, με τον πληθωρισμό να τρέχει με 5%, οκτώ ώρες εργασίας την ημέρα και όχι 12 και ωρομίσθιο περίπου τεσσερισήμισι δολάρια.