Λεπτομέρειες επί των μέτρων της κρίσιμης περιόδου 2012- 2014 αποκαλύπτει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ που συνοδεύει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης και δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Λεπτομέρειες επί των μέτρων της κρίσιμης περιόδου 2012- 2014 και επί της στόχευσης για την απόδοσή τους αποκαλύπτει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ που συνοδεύει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης και δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, που επικαλείται τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει κατ' αρχήν ότι μπορεί να εξασφαλίσει:
Από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ 2,2 με 3,3 δισ. ευρώ
Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος 2,2 με 8,8 δισ. ευρώ
Από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών 2,2 με 4,5 δισ. ευρώ
Από το Μισθολόγιο του Δημοσίου περίπου 4,5 δισ. ευρώ
Από τις αμυντικές δαπάνες 2,2 δισ. ευρώ
Από τη μεταρρύθμιση στην Υγεία περίπου 2,2 δισ. ευρώ.
Στην έκθεση αξιολόγησης, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων απέχει από την αναγκαία κρίσιμη μάζα αλλαγών και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι απαιτούνται η ολοκλήρωση εντός του πρώτου εξαμήνου, του σχεδιασμού απασχόλησης στο Δημόσιο, της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς και η καλύίτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών.
Παράλληλα, το Ταμείο ζητά ένταση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και καλύτερο έλεγχο των δαπανών.
Στο μεταξύ, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη "πυρετός" διαβουλεύσεων εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου αναναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Reuters", ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτηθείς για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απάντησε ότι δεν μπορεί να δοθεί ακόμη απάντηση στον αν χρειαστεί να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, αφήνοντας έτσι, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.