Αρνητικά απάντησε το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank στην πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι όροι της κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της τράπεζας και επισημαίνοντας την αβεβαιότητα που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία.
Αρνητική ήταν η απάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank στην πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα για φιλική εξαγορά της πρώτης με ανταλλαγή μετοχών, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα και ενός από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, σημειώνεται πως το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank "αποφάσισε ομοφώνως, μετά από προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha".
Ότι δεν είναι εποχή για κρατικοποιήσεις δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων της Alpha Bank Αναστάσιος Γκιάτης, ο οποίος μίλησε για κίνηση που αντιβαίνει κανόνες της αγοράς σε μια ρευστή οικονομική περίοδο και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Alpha πρώτευσε στα stress tests του Σεπτεμβρίου.
"Σε μια ρευστή οικονομική περίοδο, δεν μπορούν να αντιβαίνουν κάποιους κανόνες της αγοράς. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να μιλήσει ότι ήρθε η ώρα να κρατικοποιηθεί η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα. Ένα τέτοιο εγχείρημα, μια 'φιλική' πρόταση της Εθνικής Τραπέζης είναι εις βάρος και των πελατών και των μετόχων και πάνω απ' όλα και του προσωπικού και γι' αυτό θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, όπως οδηγήθηκε" είπε ο κ. Γκιάτης.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, ο κ. Γκιάτης απάντησε: "Κατά τη δική μου εκτίμηση, μ' αυτούς τους όρους, μια τέτοια διαδικασία κρατικοποίησης της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας, αυτή την εποχή που μιλάμε, δεν μπορεί να υπάρξει".
Η πλευρά της Εθνικής
Σε μια πρώτη αντίδραση, κύκλοι υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας δήλωναν "άναυδοι" και σημείωναν πως η πρόταση είναι πάρα πολύ καλή και δεν επιδέχεται σημαντικής βελτίωσης. Όπως τόνιζαν, και για τις δύο πλευρές προκύπτουν μεγάλες συνέργειες, το premium που έχει προσφερθεί στους μετόχους της Alpha είναι πολύ υψηλό και δεν έχει υπάρξει ανάλογο, ενώ υπογράμμιζαν ότι από την Εθνική προτάθηκε συνδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι η μετοχική αναλογία είναι 71% υπέρ Εθνικής και 29% υπέρ της Alpha.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η αβεβαιότητα που επικαλείται ως λόγο απόρριψης το δ.σ. της Alpha είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Εθνική προχώρησε στην πρόταση, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει υπογραμμίζοντας πως τον λόγο έχουν οι μέτοχοι.
Νωρίτερα, και πριν γίνει γνωστό το "οχι" της Alpha Bank, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος δήλωνε: "Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευση και ότι αυτή θα έχει τη θετική ανταπόκριση των μετόχων των δύο τραπεζών".
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης σημείωνε: "Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και τη θετική απάντησή του στη φιλική μας πρόταση. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha. Λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα".
Για πρόταση "επωφελή και φιλική" μέσω της οποίας μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή ατμομηχανή στον τραπεζικό τομέα έκανε λόγο και ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων της Εθνικής.
Η πλευρά της κυβέρνησης
Σχολιάζοντας την εξέλιξη που έλαβε η υπόθεση, κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι σε κάθε περίπτωση "δημιουργούνται προϋποθέσεις κινητικότητας που τείνουν στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και καταδεικνύουν την ανάγκη ενδυνάμωσής του".
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε υποδεχθεί με θετικά σχόλια την είδηση για τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο τράπεζες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις, που αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
"Η κυβέρνηση -είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν".
Τι προβλέπει η πρόταση
Η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας υπεβλήθη στις 18 Ιανουαρίου και προβλέπει τη διάθεση 8 νέων μετοχών της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, με τη σχέση ανταλλαγής να διαμορφώνεται σε 0,727 μετοχές ΕΤΕ για κάθε 1 μετοχή Alpha Bank. Η ανωτέρη σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα 23,4% επί τιμής κλεισίματος Alpha Bank της 17ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την πρόταση, μετά τη συγχώνευση το νέο σχήμα θα διατηρήσει το σήμα της Alpha Bank και την επωνυμία Εθνικής Τράπεζας, θα αποτελεί δε τον μεγαλύτερο όμιλο στην Ελλάδα και από τους κορυφαίους στη ΝΑ Ευρώπη, με ενεργητικό 200 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την 27η θέση πανευρωπαϊκά και δείκτη Κύριων Βασικών Κεφαλαίων 10,7%.
Από τη συγχώνευση εκτιμάται ότι προκύπτουν συνέργειες ύψους 550-700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σε ό,τι αφορά το διοικητικό σχήμα της νέας τράπεζας, η πρόταση της Εθνικής είχε ως εξής:
Διοικητικό συμβούλιο: Η κατανομή των μελών να αντανακλά τα ποσοστά συμμετοχής των μετόχων των δύο τραπεζών στην ενιαία τράπεζα
Πρόεδρος δ.σ. (μη εκτελεστικός): Θα προταθεί από την Alpha
Αντιπρόεδρος δ.σ. (μη εκτελεστικος): Θα προταθεί από την Εθνική
Εκτελεστικά μέλη δ.σ: Συνολικά οκτώ θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου, που θα μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των ανωτάτων στελεχών της Alpha και της Εθνικής
Λοιπές διευθυντικές θέσεις: Κατανέμονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση την αρχή "το καταλληλότερο πρόσωπο για κάθε θέση".
Ο όμιλος της Εθνικής σήμερα διαθέτει ενεργητικό 123,52 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 74,41 δισ. και καταθέσεις 70,13 δισ. ευρώ, με προσωπικό που ανέρχεται σε 36.804 άτομα στο σύνολο και 12.769 άτομα στην Ελλάδα. Διαθέτει 574 καταστήματα στο εσωτερικό και 1.178 μονάδες στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, η Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό 67,73 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 49,94 δισ., καταθέσεις 39,86 δισ. και προσωπικό που φθάνει τα 15.008 άτομα σε επίπεδο ομίλου και 8.872 άτομα σε επίπεδο τραπέζης, με 458 καταστήματα στο εσωτερικό και 584 στη ΝΑ Ευρώπη.
Αντίκτυπος στις αγορές
Μόλις έγινε γνωστή η πρόταση της Εθνικής και πριν γίνει γνωστή η απάντηση της Alpha Bank, στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικράτησε κλίμα ευφορίας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,16% και οι Τράπεζες στο +7,12%.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και στις ξένες αγορές, με τη μετοχή της Εθνικής να ανοίγει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με κέρδη 7% και ενδοσυνεδριακά να φτάνει και μέχρι το +12%.