ΥΓΕΙΑ
25/3

Μ. Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συγκρατεί το πρώτο κύμα του ιού


Στην έκτακτη εκπομπή του MEGA για τον κορωνοϊό μίλησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης και πρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ.

“Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συγκρατεί το πρώτο κύμα του ιού. Το δεύτερο κύμα όμως, όταν θα επανέλθουμε από τα μέτρα αυτά, είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά. Το πώς θα βγούμε είναι μια δύσκολη συζήτηση. Θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, στρατηγικά, και με έναν έλεγχο που θα περιλαμβάνει εξετάσεις σε τυχαία δείγματα πληθυσμού για να δούμε αν υπάρχουν hotspots που μπορούν να δώσουν πολλά νέα κρούσματα”, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επερχόμενης έλλειψης των διαγνωστικών τεστ του ιού, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι: “καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για τον αριθμό των κρουσμάτων. Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί. Έχουμε προσπαθήσει και έχουμε συντονίσει κάποια ερευνητικά κέντρα να συστρατευθούν με τα επίσημα κέντρα αναφοράς, ώστε να προσφέρουν περισσότερες εξετάσεις”.

Αναφορικά με το σε ποιους και σε πόσους πρέπει να γίνουν αυτά τα τεστ, τόνισε ότι “πρέπει να σκεφτούμε τι περιορισμούς έχουμε ως χώρα, και τι περιορισμοί υπάρχουν παγκοσμίως. Ακόμη και αν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε 50 χιλιάδες τεστ την ημέρα, τα αντιδραστήρια αυτά δεν υπάρχουν παγκοσμίως. Κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτού του είδους την κρίση”.

Όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης στην Ελλάδα δεν γίνεται ακόμη το γρήγορο τεστ.

“Οι περισσότερες μεταλλάξεις των ιών δεν έχουν καμία σημασία. Κάποιες μπορεί να είναι βλαβερές. Ξέρουμε από την εξελικτική βιολογία ότι συνήθως οι πιο πετυχημένοι ιοί είναι αυτοί που δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα στον ξενιστή. Αν ο ιός εξελιχθεί προς όφελός του θα είναι πιο ήπιος”, επεσήμανε ο ίδιος.


ΚΑΙΡΟΣ