Σπίτι με το Mega: Με την Ελευθερία Αρβανιτάκη

Η ερμηνεύτρια εντυπωσίασε για ακόμα μια φορά με τις φωνητικές της ικανότητες αλλά και τα υπέροχα τραγούδια που έχει τραγουδήσει. Δεκάδες δίσκοι, επιτυχίες και συνεργασίες που άφησαν ιστορία χώρεσαν σε ένα τρίωρο πρόγραμμα που είχε απ’ όλα.

Ξεσηκωτικά τραγούδια, συγκινητικές στιγμές και καλεσμένους που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δίπλα στην Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την μεγάλη επιτυχία της ερμηνεύτριας «Στις άκρες από τα μάτια σου» σε στίχους και μουσική του Γιώργου Ζήκα από το μακρινό 1985.

«Καλησπέρα, καλώς ήρθατε στο «Σπίτι με το MEGA. Ένα σπίτι φιλόξενο, γεμάτο μουσική και φίλους. Ένα σπίτι με όλους εμάς εδώ και όλους εσάς εκεί μακριά. Την απόσταση μεταξύ μας θα την μηδενίσουν τα τραγούδια που θα μοιραστούμε, όπως τα μοιραζόμαστε εδώ και χρόνια. Ευχαριστούμε το MEGA για την φιλοξενία. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε ασφαλείς. Και πάμε…» ήταν τα λόγια της Αρβανιτάκη στην αρχή της εκπομπής.

Γίναν όλα δυνατά, τα αδύνατα

Και αν το «Στις άκρες από τα μάτια σου» ήταν η τέλεια επιλογή για αρχή, το φινάλε δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Δυνατά, δυνατά».

Το τραγούδι που έχει στιγματίσει την πορεία της Αρβανιτάκη και έχει συμπεριληφθεί σε αρκετούς δίσκους της με ζωντανές ηχογραφήσεις γράφτηκε το 1991 από τον Ara Dinkjian.

Οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου σε όλο τον δίσκο αλλά κυρίως στο «Δυνατά» ήταν δείγμα εξαιρετικής γραφής και φυσικά το τραγούδι έμεινε στην ιστορία.

«Δυνατά, δυνατά
γίναν όλα δυνατά τ’ αδύνατα
Δυνατά, δυνατά
σ’ ένα θέαμα κοινό
Δυνατά, δυνατά
κι όπως πάνε του χορού τα βήματα
με τα χέρια ανοιχτά
όλα τα περιφρονώ…»

Ο καταλυτικός λόγος του Ελύτη

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει όμως και το «Παράπονο» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Όπως είπε η Ελευθερία Αρβανιτάκη το τραγούδι της άλλαξε τη ζωή. «Θυμάμαι πάντα τη συγκίνηση όταν μας είπε ‘ναι’ μελοποιήστε το. Μου άλλαξε τη ζωή. Κοίταξα με εντελώς καινούργιο μάτι την καθημερινότητα μου, το τι πρέπει να κάνω, ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο και είναι ένα τραγούδι που πάντα το λέω και συγκινούμε».

Το τραγούδι με τους εξαιρετικούς στίχους του Ελύτη περιλαμβάνεται στο δίσκο «Τραγούδια για του μήνες» που κυκλοφόρησε το 1996.

Ιδιαίτερη αδυναμία στο «Θα χαθώ»

«Διαισθάνθηκα ότι ένα τραγούδι που και εγώ έχω διασκευή πριν από αρκετά χρόνια σου αρέσει λίγο παραπάνω» ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά όταν βρέθηκα δίπλα στην Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Η ερμηνεύτρια παραδέχτηκε ότι αγαπάει ιδιαίτερα το «Θα χαθώ» και το τραγούδησε για τους τηλεθεατές του MEGA μαζί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Το τραγούδι που έχουμε αγαπήσει με τη φωνή του Χατζηγιάννη είναι σύνθεση του Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Κυριάκου Ντούμου.

Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στην Ισιδώρα Σιδέρη και μπήκε στο δίσκο «Κέρκυρα 81 – Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού» του 1981. Το κομμάτι κυκλοφόρησε ξανά το 1996 στον δίσκο «Πασπαρτού».

Συγκινημένος ο Λαζόπουλος στο «Όταν έχω εσένα»

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η εμφάνιση στη σκηνή του Λάκη Λαζόπουλου. Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης είπε υπέροχες ιστορίες για τη γνωριμία του με την ερμηνεύτρια αλλά και τον τρόπο που γράφτηκαν τραγούδια όπως το «Όταν έχω εσένα».

«Πάμε να ακούσεις την πιο ωραία τραγουδίστρια», με αυτή τη φράση οι φίλοι του Λάκη Λαζόπουλου τον παρακίνησαν να πάνε να ακούσουν την Ελευθερία Αρβανιτάκη να τραγουδά. «Νόμιζα πως ήσουν από άλλη εποχή, από την δεκαετία του ’30», της λέει συγκινημένος ενώ στη συνέχεια θυμήθηκε το βράδυ που έγραψε το «Όταν έχω εσένα» και το έστειλε στον Σταμάτη Κραουνάκη.

Το τραγούδι ερμήνευσε μοναδικά ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Στα ύψη η διάθεση με το «κόκκινο φουστάνι» της

«Το κόκκινο φουστάνι» δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την μαγική βραδιά στο MEGA.

Το τραγούδι που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το πρόγραμμα της ξεσήκωσε το κοινό και ανέβασε την διάθεση στα ύψη.

Η ερμηνεύτρια με την ξεχωριστή φωνή ερμήνευσε «Το κόκκινο φουστάνι», σε στίχους Κώστα Κινδύνη και μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή, μαγεύοντας τους θεατές του MEGA.

«Πρόσωπο με πρόσωπο» και «Ζήλεια μου»

«Τελευταίος μου καλεσμένος, ένας μεγάλος συνθέτης, ένας στενός μου φίλος, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Για όλους εμάς τους τραγουδιστές είναι μεγάλη χαρά και τιμή να τραγουδάμε τα τραγούδια του και να βρίσκεται μαζί μας επί σκηνής», είπε η Ελευθερία Αρβανιτάκη, καλωσορίζοντας τον Χρήστο Νικολόπουλο.

«Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και σε αγαπώ πολύ», της απάντησε εκείνος, πριν ξεκινήσουν το μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του.

«Πρόσωπο με πρόσωπο» και «Καρδιά μου εγώ» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, «Ζήλεια μου» σε στίχους Μανώλη Ρασούλη.

«Την Ελευθερία τη θαύμαζα πολύ από τότε που συνεργαζόταν με την Οπισθοδρομική Κομπανία. Όταν σταμάτησε είχα μια προαίσθηση ότι αν πάω να τη βρω θα έχω καλά αποτελέσματα. Πήγα, τη ρώτησα γιατί δεν τραγουδούσε, και της είπα να έρθει μαζί μου. Το σκέφτηκε και μου απάντησε θετικά. Τελικά ήρθε και έγινε ένας χαμός», είπε για την Ελευθερία Αρβανιτάκη ο Χρήστος Νικολόπουλος, με εκείνη να απαντάει ότι «Με την παρότρυνση του Χρήστου ξαναμπήκα στη μουσική και του το χρωστάω».