ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 

Τίτλος: Οι «Μεγάλοι» Ταξιδευτές

Περίληψη: Κάθε χρόνο διαδοχικά κύματα μεταναστών και προσφύγων φτάνουν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά διασχίζουν το Αιγαίο σε ένα ταξίδι στο άγνωστο γεμάτο κινδύνους.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 στις 00.10 στο MEGA o Σωτήρης Δανέζης παρουσιάζει την οδύσσεια των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στην εκπομπή «Ορίζοντας» με τίτλο «Οι ”Μεγάλοι” Ταξιδευτές».

Αφετηρία η Λέσβος. Οκτώ μικρά παιδιά συνοδεύονται στον Πειραιά από μέλη της οργάνωσης «Μετάδραση». Δύο αδέλφια, που ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου στη Συρία, διηγούνται την ιστορία τους. «Τη μητέρα μου έχω να την δω δύο χρόνια ή και παραπάνω και τον πατέρα μου έναν χρόνο και παραπάνω», λέει ο 12χρονος Σύρος που έμεινε 13 μέρες στο κέντρο κράτησης του νησιού μαζί με τον 9χρονο αδελφό του. «Είναι πολύ άσχημο να μένει κανείς χωρίς τη μητέρα και τον πατέρα του ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους. Εύχομαι όλοι οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να φεύγουν μόνα τους». Κοντά στα αδέλφια από τη Συρία είναι ένας μικρός Αφγανός, οκτώ ετών. Το παιδί περιγράφει εφιαλτικές εικόνες από το δικό του μακρύ ταξίδι: «Στη βάρκα έμπαινε νερό από παντού, η μηχανή είχε σπάσει και πηγαίναμε αργά. Πετάξαμε όλα τα πράγματά μας, ήμασταν 39 άτομα…».

Ο Σωτήρης Δανέζης σε περιπολία με ταχύπλοο του Λιμενικού καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση 20 ανθρώπων, ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μυτιλήνη και την Τουρκία. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι πολλές μητέρες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι.

«Η πρόκληση για μας είναι σε αυτόν τον χαμό που γίνεται το τελευταίο διάστημα να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους ανθρώπους αυτούς που κινδυνεύει η ζωή τους», λέει ο κυβερνήτης του σκάφους, Ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος.

‘Ενας 17χρονος Αφγανός, που επιχείρησε τρεις φορές να φτάσει στην Ελλάδα περιγράφει στον φακό ένα ταξίδι ζωής και θανάτου. «Δεν ξέρεις πως είναι τα νερά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Τους διακινητές δεν τους νοιάζει και βάζουν τους ανθρώπους και πνίγονται, αρκετοί. Σε μία βάρκα που είναι 9 μέτρα, βάζουν 50 άτομα. Αλλά τα λεφτά δεν αξίζουν περισσότερο από τη ζωή σου. Πρέπει να φύγεις από εκεί για να σώσεις τη ζωή σου». Ο νεαρός ξεκίνησε το ταξίδι του σε ηλικία δέκα ετών και επί επτά χρόνια προσπαθεί να φτάσει στην Ελβετία για να συναντήσει τους γονείς τους.

Το 2014 ταξίδεψαν παράτυπα στην Ελλάδα 2.390 ασυνόδευτα παιδιά. Το 2015 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Ποια μπορεί να είναι η τύχη αυτών των παιδιών; Τι κινδύνους αντιμετωπίζουν και πως καταλήγουν στα κυκλώματα των διακινητών;

Ο Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, ο Χρήστος Δημόπουλος, υπεύθυνος στην Υπηρεσία Αιτημάτων Στέγασης για ασυνόδευτους ανήλικους, ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ «Praksis», η Λώρα Παππά, Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ «Μετάδραση», περιγράφουν τις προσπάθειες κρατικών και ιδιωτικών φορέων για να προστατεύσουν τους μικρούς-μεγάλους ταξιδευτές που περνούν καθημερινά τα ελληνικά σύνορα…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΣΕΝΑΡΙΟ: Σωτήρης Δανέζης
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Ηλιάνα Δανέζη, Τάνια Γεωργουπλή, Κώστας Ονισένκο
ΜΟΝΤΑΖ / ΜΙΞΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος, Παύλος Κοντογιώργης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φάνης Καραγιώργος, Ξενοφών Βαρδάρος
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΑΤΟΣ: ‘Αγγελος ‘Ελληνας
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λίτσα Δελή
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Ανδρέας Λουκάκος