ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Ανήλικοι φυλακισμένοι

O Σταύρος Θεοδωράκης, οι οπερατέρ Μαρία Μαράκη και Χρήστος Σπανάκος, οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη, Στέφανος Γώγος και Βαγγέλης Γεωργίου πέρασαν 2 ημέρες στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.  Στον Σταύρο Θεοδωράκη μεταξύ άλλων μιλούν:

  • Ο Στέφανος, 21 ετών, ο «νεόφερτος». Βρίσκεται μόλις 5 ημέρες στον Αυλώνα μετά από ληστεία λίγων ευρώ στο περίπτερο του χωριού του. Για εκφοβισμό κρατούσε ένα πιστόλι κρότου. Χρήστης χρόνιος, το μόνο που ζητά είναι να δει τους γονείς του.  
  • Ο Ρομέο, ο «παλιός». Μπήκε για ληστείες και απόπειρα δολοφονίας αστυνομικών. Λέει για τους τσαμπουκάδες που γίνονται στους διαδρόμους και τους νόμους που επιβάλλουν οι «παλαιότεροι» στα κελιά.
  • Ο Σάββας από την Αλβανία, ο «ιδεολόγος», που τα βάζει με το σωφρονιστικό σύστημα λέγοντας ότι «αν κάποιος μπει στα 18 και βγει στα 30 του, δεν έχει άλλο δρόμο από το έγκλημα, το 80% γυρνάει πίσω, το άλλο 10% πεθαίνει από πρέζα».
  • Ο Μηνάς, ο «φοιτητής»,  που μπήκε στα ΤΕΙ ενώ ήταν φυλακισμένος και τώρα παίρνει ολιγόωρες άδειες από τον διευθυντή για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.  Οι καθηγητές του γνωρίζουν την περίπτωσή του, οι συμφοιτητές του όχι. Είναι 20 ετών, έχει καταδικαστεί με ποινή 12 χρόνων για κατοχή ναρκωτικών.
  • Ο Μοχάμετ, ο «ισοβίτης». Πριν κλείσει τα 20, έχει καταδικαστεί με 3 φορές ισόβια για ανθρωποκτονία. Ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο κοριτσιών.
  • Ο Παντελής, ο «λογοτέχνης». Είναι μέσα 6 μήνες και πηγαίνει στην Α’ λυκείου στο σχολείο της φυλακής. «’Οσο καλή καρδιά και αν έχεις, μέσα στη φυλακή με τον καιρό το ξεχνάς. Γιατί όταν σκεφτείς ότι σε αδικεί η ζωή, σε αδικούν οι δικαστές, τότε αλλάζεις, χάνεις την ανθρωπιά σου. Η καρδιά σου πλέον σκληραίνει».
  • Ο Τζώρτζιο ο «πολιτικός» από τη Μολδαβία που με κάθε ευκαιρία τα βάζει με το σύστημα. Είναι μέσα 2 χρόνια και πηγαίνει στη Β’ λυκείου. Πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και κάθε 2 μήνες κάνει αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
  • Ο Αλί, ο «ηθοποιός» από το Αφγανιστάν, με ποινή φυλάκισης 12 ετών είναι στη φυλακή για εμπόριο ηρωίνης. Συμμετέχει στη θεατρική ομάδα των φυλακών και έχει παράπονο που οι γονείς του δεν τον πιστεύουν ότι είναι φυλακή.
  • Ο Σάσα, ο «μαθηματικός» από τη Λιθουανία που φέτος βραβεύθηκε από την Μαθηματική Εταιρεία συμμετέχοντας στον διαγωνισμό μέσα από τη φυλακή.