EPISODE 144

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 

Τίτλος: Τι εμποδίζει τις Ελληνίδες να χαρούν τον φυσιολογικό τοκετό;

Περίληψη: Μια μεγάλη έρευνα που διήρκεσε τρεις μήνες, για τον φυσιολογικό τοκετό και τις καισαρικές τομές παρουσιάζουν οι «Πρωταγωνιστές», στο MEGA.

Αφορμή στάθηκε η αυστηρή σύσταση πέρυσι την ‘Ανοιξη της Επιτροπής Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των Γυναικών του ΟΗΕ που βλέποντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε καισαρικές τομές, μας συνέστησε να μειώσουμε τον αριθμό των καισαρικών επιβάλλοντας ελέγχους για να διαπιστώσουμε αν οι καισαρικές επιβάλλονται όντως από ιατρικούς λόγους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ένα επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών είναι 15%, όταν στην Ελλάδα στα ιδιωτικά κέντρα έχουμε 65% καισαρικών και 40% καισαρικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Γιατί λοιπόν η Ελλάδα έχει αυτό το μαύρο ρεκόρ;

Στον Σταύρο Θεοδωράκη μιλούν 7 γυναίκες – από 25 έως 85 ετών – ένας γιατρός δημόσιου νοσοκομείου και μια μαία.

Μαρίνα Λιούτα (Κατερίνη)

Το πρώτο της παιδί γεννήθηκε με καισαρική, το δεύτερο με φυσιολογικό τοκετό.

«Στο νοσοκομείο της Κατερίνης με έδιωξαν γιατί επέμενα να κάνω φυσιολογική γέννα. Μου είπαν ότι μετά την καισαρική δεν μπορείς να γεννήσεις φυσιολογικά. Τελικά βρήκα μια γιατρό στη Θεσσαλονίκη που δέχτηκε να πάμε φυσιολογικά, εφόσον όλα πήγαιναν καλά. ‘Ηταν μια υπέροχη εμπειρία».

Σταυρούλα Δαλιάνη (Παγκράτι)

Δύο γέννες στο σπίτι με την βοήθεια μαιών.

«Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ο γιατρός με πίεζε να κάνω καισαρική για να μην γεννήσω μέσα στα Χριστούγεννα. ‘Οταν αρνήθηκα μου αποκάλυψε ότι είχε κανονίσει να φύγει εκδρομή στις 24 Δεκεμβρίου και δεν ήθελε να γεννήσω στα χέρια ενός άλλου γιατρού. ‘Ετσι αποφάσισα να απευθυνθώ σε κάποιες μαίες που σε βοηθούν να γεννήσεις στο σπίτι».

Ματούλα Κάματζη (Χαλκίδα)

Δύο καισαρικές η πρώτη πρόωρη χωρίς να έχει πεισθεί ότι όντως συνέτρεχαν σημαντικοί ιατρικοί λόγοι.

Η Ματούλα μετά την εξομολόγηση της στους "Πρωταγωνιστές" πήγε στο χωριό της στο Παρθένι Αλιβερίου, όπου ζει η γιαγιά της Μαρίας η οποία και αφηγείται στην κάμερα πως γεννούσαν οι γυναίκες στα δικά της χρόνια.

«Ούτε μαμή είχαμε εδώ στο χωριό. Εγώ είχα την αδερφή μου και την μάνα μου, άλλες είχαν τους δικούς τους συγγενείς, που ξεγεννάγαμε στο σπίτι μας. Στο πάτωμα γονατιστές κρατώντας μια καρέκλα», λέει χαρακτηριστικά η γιαγιά Μαρία.

Ακόμη, η εκπομπή παρακολούθησε τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης της Ελένης Γάκου-Ντούλια στο σπίτι της στο ‘Ιλιον, την εισαγωγή της στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα και την γέννα της στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας ψάχνουμε το φυσικό, όταν πρέπει να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο, δεν θέλεις το πιο φυσιολογικό πράγμα; Να τα καταφέρει να βγει μόνο του;», λέει η 28χρονη Ελένη.

Στον Σταύρο Θεοδωράκη μιλούν ο γιατρός της Μιχάλης Σύνδος, επιμελητής Α’ της Κλινικής και η μαία της Αναστασία Τσολάκη, διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.