ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ 

Περίληψη: Στη Γαλλία, υπάρχει ένα σπίτι μοναδικό σ’ ολόκληρο τον κόσμο.  Η βαριά σιδερένια πόρτα ανοίγει με ηλεκτρονικό κωδικό. Τα φιμέ τζάμια και η έλλειψη κάθε επιγραφής κρύβουν τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του και προστατεύουν τις ζωές των ενοίκων του.  Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν 15 ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια. Στο υπόγειο: μια κουζίνα, ένα καθιστικό, μια μικρή βιβλιοθήκη και μια αίθουσα με υπολογιστές.

Στο MEGA η «Εμπόλεμη Ζώνη» και ο Σωτήρης Δανέζης, μπαίνουν στο μυστικό καταφύγιο των κυνηγημένων και των αυτοεξόριστων, στο σπίτι εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικογένειές και την πατρίδα τους όταν η αλήθεια τους έγινε επικίνδυνη για τη ζωή τους. Στο «Σπίτι των Δημοσιογράφων».

Το σπίτι, σε ένα παλιό εργοστάσιο κοντά στο κέντρο του Παρισιού, χρηματοδοτείται από τα γαλλικά ΜΜΕ και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 15 δημοσιογράφους για μια περίοδο 6 μηνών.  Είναι ένα σύγχρονο άσυλο για ανθρώπους του Τύπου -από διάφορες χώρες του κόσμου- που λογοκρίθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και απειλήθηκαν με θάνατο για τα ρεπορτάζ, τα άρθρα ή τα βιβλία τους.  ‘Αντρες και γυναίκες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εξουσία, με εξτρεμιστές, με ισχυρά συμφέροντα και με το δίλημμα να σωπάσουν ή να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του Τύπου.

Επτά χρόνια από την ημέρα που το «Σπίτι των Δημοσιογράφων», άνοιξε τις πόρτες του, έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 119 άτομα από 40 χώρες.  Στόχος του ιδρυτή Φιλίπ Σπινό: να προετοιμάσει τους ξένους δημοσιογράφους για την νέα επαγγελματική ζωή τους στη Γαλλία, να τους διδάξει τη γλώσσα και να τους βοηθήσει με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να αποκτήσουν πολιτικό άσυλο.

‘Ενας Ιρακινός παρουσιαστής της τηλεόρασης, ένας Αλγερινός αρχισυντάκτης εφημερίδας και συγγραφέας, μια νεαρή Αφγανή ρεπόρτερ, μια ερευνήτρια κουρδικής καταγωγής, ένας Βιρμανός εικονολήπτης και ρεπόρτερ του ραδιοφώνου ξεδιπλώνουν στο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σειράς του MEGA, τις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου, μιλούν για τις απειλές και τις δολοφονικές απόπειρες και εξηγούν πως πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους για να βρεθούν, μέσα από τα μονοπάτια των λαθρομεταναστών, στη Γαλλία και στο «Σπίτι των Δημοσιογράφων».  Για να μπορούν να γράψουν, να μιλήσουν και να εκφράσουν την άποψή τους ελεύθερα…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία
: Δημήτρης Γεράρδης
Σενάριο-Συνεντεύξεις: Σωτήρης Δανέζης
‘Ερευνα: Αναστασία Μουμτζάκη, ‘Ελλη Κοκκινοπούλου
Συντονισμός-Οργάνωση πάραγωγής: Ιωάννα Λουλούδη
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος, Αλέξανδρος Κωνστάντης
Γραφικά: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου