ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

«Οι Τρεις Μεγάλοι»

Περίληψη: ‘Οταν ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ πλησιάζει τον πληθυσμό της Ελλάδας, όταν 3.000.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, όταν τα εργοστάσια κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων παγώνουν, όταν οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο ζητούν κρατικό δάνειο για να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή… τότε το «αμερικανικό όνειρο» εξελίσσεται σε εφιάλτη…
Με πωλήσεις που μέχρι πρόσφατα ξεπερνούσαν τα 10.000.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως και 70% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, η Ford, η Chrysler και η General Motors (GM) είναι οι «Τρεις Μεγάλοι».  Με τα χρήματα του να μην αρκούν για να πληρώσει τη δόση του σπιτιού του, με τις ανάγκες του μωρού που θα φέρει στον κόσμο να πολλαπλασιάζονται, με τα προβλήματα υγείας της γυναίκας του να εντείνουν τις ανησυχίες του, ο Γουόλτερ, η Τερέζα και ο Ταφούρι είναι τρεις από τους χιλιάδες ανέργους στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, στην Αμερική.

Στο MEGA, η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη ταξιδεύει στην παγκόσμια πρωτεύουσα των τεσσάρων τροχών, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ και παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση τριών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο νέο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σειράς «Τρεις Μεγάλοι».

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, η Ford, η Chrysler και η General Motors (GM), κατασκεύασαν τα πρώτα τους αυτοκίνητα. Λίγες δεκαετίες αργότερα, το 1/3 των κατοίκων της πόλης, γνωστής και ως «Motorcity», εργάζονταν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το Ντιτρόιτ έφτιαξε τα αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα έφτιαξαν το Ντιτρόιτ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τα 2.000.000.

Σήμερα, με την πρόσφατη οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει στην ραχοκοκαλιά της αμερικανικής βιομηχανίας, το Ντιτρόιτ είναι μια πόλη με χιλιάδες ανέργους.

Ο Ταφούρι, εργαζόταν στην Chrysler. «Συνέβη περίπου εν μια νυκτί. Δεν γνωρίζαμε ότι σκόπευαν να περικόψουν το 25%, τόσο σύντομα. ‘Ηταν σαν να μου λένε, δέξου την αποζημίωση τώρα και φύγε με κάτι ή απολύσου αργότερα και φύγε με το τίποτα. Μετά από 30 χρόνια δουλειάς εκεί, αυτό με πείραξε περισσότερο από όλα».

Ο 59χρονος Γουόλτερ δούλευε σε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για την General Motors. Σήμερα δυσκολεύεται να πληρώσει τη δόση του σπιτιού του. Η γυναίκα του, είναι επίσης άνεργη. «Μείναμε και οι δύο χωρίς δουλειά και αυτό το κάνει πιο δύσκολο. Τους δυο τελευταίους μήνες κατέβαλα τη δόση, όμως για το Δεκέμβρη δεν έχω καταφέρει να πληρώσω ακόμη. Και δεν ξέρω πότε θα τα καταφέρω».

Η Τερέζα είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα. ‘Εχει σταματήσει να δουλεύει στη Ford εδώ και 7 μήνες. «Αν κλείσουν και οι «Τρεις Μεγάλοι» τελείωσε, θα χρειαστεί πολύ για να ξανασταθούν στα πόδια τους».

Την ίδια ώρα, στη φτωχότερη μεγαλούπολη των ΗΠΑ, το ενεχυροδανειστήριο του Λες Γκολντ κάνει χρυσές δουλειές… «Ο κόσμος έρχεται για οτιδήποτε. Κάποιοι έρχονται επειδή χρειάζονται χρήματα για να βάλουν βενζίνη στο αμάξι τους. ‘Οταν είσαι απελπισμένος δεν υπάρχει κάτι που δεν θα φέρεις εδώ. Μας έχουν φέρει ακόμη και έναν κροκόδειλο», λέει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που καθημερινά βλέπει να περνούν την πόρτα του περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Μερικά χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στην καρδιά της αμερικανικής οικονομίας, τη Νέα Υόρκη, ο Πολ Ναρόκι στέκεται έξω από το Central Station φορώντας μια αυτοσχέδια ταμπέλα που επιδεικνύει στους περαστικούς. Γράφει «Σχεδόν ‘Αστεγος» αλλά και τα βασικά στοιχεία του βιογραφικού του. Ο Πολ είναι άνεργος εδώ και 10 μήνες. «’Οταν στέκεσαι στην πόλη και βλέπεις γύρω σου δεν βλέπεις την οικονομική κρίση, δεν βλέπεις ποιος τα βγάζει δύσκολα. ‘Ολοι ντύνονται καλά… ‘Οταν φόρεσα την ταμπέλα, έκανα την οικονομική ύφεση ορατή…». Ο Πολ φοβάται ότι θα αναγκαστεί να μείνει άστεγος αν δεν βρει δουλειά άμεσα. Η τελευταία του ελπίδα είναι να του προσφέρει δουλειά κάποιος περαστικός, στους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης…

Το Νοέμβρη του 2008, η χρηματοπιστωτική κρίση, η κάθετη πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων και στις μετοχές στη Wall Street, αλλά και μερικές αμφιλεγόμενες αποφάσεις υψηλόβαθμων στελεχών, οδήγησαν τους «Τρεις Μεγάλους» διευθυντές των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ζητώντας 34 δισεκατομμύρια δολάρια για να σωθούν και να μην προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές και απολύσεις…

«Θα τους αποκαλούσα ένα μάτσο ηλίθιους γιατί πήραν κάποιες λανθασμένες αποφάσεις τη δεκαετία του 1990, οι οποίες μας επηρεάζουν αρνητικά τώρα», λέει ο Ταφούρι. «’Ομως επέλεξαν να το κάνουν αυτό επειδή ήταν άπληστοι και κοντόφθαλμοι».

Ξαφνικά οι «Τρεις Μεγάλοι» άρχισαν να φαντάζουν πολύ μικροί…κι αυτό είναι ένα από μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Γεράρδης
ΣΕΝΑΡΙΟ – ΕΡΕΥΝΑ: Σωτήρης Δανέζης
ΕΡΕΥΝΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: Αναστασία Μουμτζάκη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
ΜΟΝΤΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος
ΓΡΑΦΙΚΑ: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου