ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΤΟ ΠΟΛΥΓΩΝΟ

Περίληψη: Tο ντοκιμαντέρ «Το Πολύγωνο», γυρισμένο στα άδυτα του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της Σοβιετικής ‘Ενωσης θα προβάλλει η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεράρδη στο MEGA.

Οι δημιουργοί της  βραβευμένης σειράς ντοκιμαντέρ του MEGA, ταξιδεύουν στις παγωμένες στέπες του Καζακστάν, σε μυστικές πόλεις και άγνωστες περιοχές όπου η ραδιενέργεια φτάνει ακόμα και 200 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, παρουσιάζοντας ένα μεγάλο-άγνωστο κεφάλαιο του ψυχρού πολέμου αλλά και τις επιπτώσεις του στους κατοίκους της περιοχής.
Από το 1949  έως το 1989 στο λεγόμενο «Πολύγωνο», μια έκταση 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου το μέγεθος της Πελοποννήσου), πραγματοποιήθηκαν 456 πυρηνικές δοκιμές.  Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα και μόλυνε το υπέδαφος σκοτώνει και «παραμορφώνει» τις ζωές των ανθρώπων. Στις γύρω πόλεις και τα χωριά τα ποσοστά λευχαιμίας, πλαστικής αναιμίας, οι διάφορες μορφές καρκίνου και οι τερατογενέσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία:
Δημήτρης Γεράρδης
Σενάριο-‘Ερευνα-Συνεντεύξεις: Σωτήρης Δανέζης
Οργάνωση αποστολής- ‘Ερευνα – Συνεντεύξεις: Kώστας Καλλέργης
Συντονισμός-Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λουλούδη
Φωτογραφία: ‘Αρης Βιτάλης
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Γραφικά: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου