Η Μαρία Μάρκου, νομικός και επικοινωνιολόγος, και ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Κυριάκος Βαμβακίδης, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Η Μαρία Μάρκου δηλώνει πως δεν ξέρει πολλά για τον θυρεοειδή, ωστόσο, κάνει υπέρηχο θυρεοειδούς καθώς όπως λέει της είχαν πει πως στο ετήσιο check up θα πρέπει να εντάξει και τον υπέρηχο όταν θα ξεκινήσει να κάνει μαστογραφία.
Ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Κυριάκος Βαμβακίδης, εξηγεί πως ο καρκίνος του θυεοειδή στην πλειονότητα έχει ήπια συμπεριφορά και αυτό λειτουργεί θετικά διότι σε ένα τυχαίο έλεγχο ο γιατρός θα τον εντοπίσει.
«Είναι πολυπαραγοντικός, όπως κάθε καρκίνος, αλλά η κύρια αιτία είναι η ακτινοβολία. Επίσης επηρεάζει κατά 3 φορές περισσότερο τις γυναίκες. Η θεραπεία εξατομικεύεται. Στην Ελλάδα χειρουργούμε πάντα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια καλή απεικόνιση στους λεμφαδένες, πριν το χειρουργείο, ώστε να δούμε εάν υπάρχει εξωθυρεοειδική επέκταση. Έτσι, θα γίνει από το πρώτο χειρουργείο και η θυρεοειδεκτομή και η αφαίρεση των λεμφαδένων».
Επιπλέον, ο ειδικός αναφέρει πως υπάρχει μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, η νευροδιέγερση.
«Η νευροδιέγερση προστατεύει τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα, που δίνουν κινητική νεύρωση στις φωνητικές χορδές. Υπάρχει πλέον και ο αυτοφθορισμός, όπου υπάρχει μία κάμερα στο χειρουργείο που φωτίζει τους παραθυρεοειδείς και μέσω αυτού του βοηθήματος να λειτουργούν καλύτερα».