Πολιτική

Θύελλα αντιδράσεων από τις παραιτήσεις «βόμβα» Δημητριάδη – Κοντολέωντα

06.08.2022 | 13:04 Eνσωμάτωση

Σε αναστάτωση από χθες το πολιτικό σκηνικό με τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ.

Η πολιτική θύελλα που ξέσπασε μετά τις παραιτήσεις του μέχρι χθες Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του πρώην πλέον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, θα έχει συνέχεια στη Βουλή. Η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και το αίτημα για σύσταση εξεταστικής που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση ανταποκριθεί θετικά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις επισυνδέσεις που έγιναν με εισαγγελική άδεια αλλά, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, εν αγνοία της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

«Αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού. Αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο Γενικός Γραμματέας του είχαν ενημέρωση λένε από το Μαξίμου, μιλούν για λανθασμένες ενέργειες στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων και ξεκαθαρίζουν ότι η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη δεν έχει καμία σχέση με τις υποκλοπές με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

«Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Νέος Γενικός Γραμματέα του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπρατάκος ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/08/2022