Υγεία

Προσωπικός ιατρός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Χρήσιμος οδηγός

01.08.2022 | 20:24 Eνσωμάτωση

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 1η Αυγούστου η διαδικασία εγγραφής των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον προσωπικό γιατρό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι μία υπηρεσία ολοκληρωμένη για τον πολίτη, αφού στοχεύει στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας αλλά και τη συνεχή φροντίδα.

– Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής;

Μέσω της πλατφόρμας ehealth.gov.gr, είσοδος με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ ή αυτοπροσώπως σε δομή υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό με απαραίτητα τον ΑΜΚΑ κα  Δελτίο Ταυτότητας.

– Ποιους μπορεί να επιλέξει ο πολίτης ως προσωπικό γιατρό;

Γιατρό στην περιοχή που διαμένει, γιατροί του ΕΣΥ (κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), ιδιώτες ιατροί.

– Ο προσωπικός ιατρός θα είναι δωρεάν;

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν (επισκέψεις, συνταγογράφηση, παραπομπές).

– Τι κάνουν όσοι έχουν οικογενειακό γιατρό;

Οι πολίτες, που έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό

– Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό;

Δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή ωστόσο υπάρχει πέναλτι για όσους δεν εγγραφούν

– Ποια είναι τα πέναλτι για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό;

Από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στα φάρμακα κατά 10%, πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις κατά 10%, πρόσθετη συμμετοχή στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές κατά 10%, δε θα έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων από 1/1/2023, ενώ από 1/1/2023 η συνολική αύξηση στη συμμετοχή θα είναι 20%.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/08/2022