Υγεία

Προσωπικός Ιατρός: Τον Αύγουστο οι εγγραφές – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

28.07.2022 | 20:10 Eνσωμάτωση

Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα εγγραφής σε Προσωπικό Ιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις περιφέρεις της χώρας, πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής, πρόληψης διάγνωσης θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι σχέσεις των πολίτων με τους ιατρούς που τους παρακολουθούν δε μεταβάλλονται ούτε και παρεμποδίζονται, διευκρινίζεται.

Με τον νόμο 4931/2022, ο Προσωπικός Γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Πως θα γίνεται η εγγραφή

Ο πολίτης εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
Καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές των ιατρών στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού είναι η 5η Αυγούστου 2022.

Για τις δύο περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 01/09/2022 και οι εγγραφές των ιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές έως τις 31/08/2022.

Περίοδος προσαρμογής

Κατά τις πρώτες εβδομάδες ενεργοποίησης της πλατφόρμας αναβάλλονται οι ποινές που προβλέπει ο νομοθέτης, καθώς χαρακτηρίζεται ως περίοδος προσαρμογής. Υπενθυμίζεται πως, όπως προβλέπεται, η επιβάρυνση για τους… ανένταχτους θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή θα αυξάνεται όσο περνούν οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του θεσμού.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη που δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Το ίδιο όμως θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ. Επιπρόσθετα, από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Η ίδια επιβάρυνση δε θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023. Ο νομοθέτης όμως ορίζει και σημαντικά κίνητρα επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα δελεαστικό πλαίσιο για τους πολίτες ώστε να εμπιστευθούν τον θεσμό. Ειδικότερα, εντός του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της προτεραιότητας για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις στις δομές του ΕΣΥ σε πολίτες που έχουν παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/07/2022