Πολιτική

Τουρκία: Οργή για την στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα

31.07.2022 | 12:55 Eνσωμάτωση

Με ψυχραιμία και εντείνοντας τις διπλωματικές επαφές, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την επίσημη ανακοίνωση για την περιοχή στην οποία θα κατευθυνθεί το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο το οποίο προς το παρόν πλέει δοκιμαστικά στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Η μετακίνηση της γερμανικής διπλωματίας πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις έκανε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «εκραγεί» σε ένα παραλήρημα νουθεσιών προς το Βερολίνο και σε μια αντιστροφή της πραγματικότητας ως προς τις ελληνικές θέσεις.

«Εκρηκτική» συνάντηση Τσαβούσογλου -Μπέρμποκ

Η ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών θέσεων από την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου πλάι στην Γερμανίδα ομόλογό του με κατά μέτωπο επίθεση.

«Επιθυμούμε ειδικότερα η Γερμανία να διατηρήσει την ισορροπημένη στάση στα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Και βλέπουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών φανερά εκνευρισμένος, ζήτησε από το Βερολίνο να μην γίνεται όργανο προβοκάτσιας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας δεν πρέπει να παρασύρονται και να γίνονται όργανα της προβοκάτσιας και της προπαγάνδας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου, φανερά εκνευρισμένος.

«Κατά την άποψή μου, ό,τι μπορούν να κάνουν οι συνομιλίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί μέσω κλιμάκωσης», σχολίασε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος χαιρετίζει σήμερα τη σκληρή στάση του Τσαβούσογλου απέναντι στην Μπέρμποκ κυρίως στο θέμα της Ελλάδας.

«Η Γερμανία δεν πρέπει να γίνει εργαλείο προπαγάνδας της Ελλάδας και της Κύπρου» αναφέρει η Χουριέτ μεταφέροντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ενώ η η Γενί Ακίτ αναφέρει με καθόλου διπλωματικό τρόπο, «τις τα είπε κατάμουτρα».

Αντίστροφη μέτρηση για το Anadolu

Τα 12 από τα συνολικά 36 συστήματα που έχει επάνω του το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Ανατολου πέρασαν τα τεστ και έτσι σύμφωνα με την Yeni Safak, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ένταξη του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Τουρκίας στον στόλο της.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/07/2022