Ελλάδα

Ηλεία: Μνήμες από την πυρκαγιά του 2007 – Εκκενώθηκαν οικισμοί

25.07.2022 | 20:14 Eνσωμάτωση

Τον εφιάλτη του 2007 ζουν και πάλι οι κάτοικοι της Ηλείας, με τη φωτιά που ξεκίνησε από τα Μακρίσια να έχει απλωθεί σε περισσότερους από πέντε οικισμούς από τους οποίους οι τρεις έχουν εκκενωθεί.

Πυροσβέστες, τοπικές Αρχές, κάτοικοι και εθελοντές έδωσαν τιτάνια «μάχη» με τη φωτιά που ξέσπασε χθες στις 15.30 το μεσημέρι στα Μακρίσια και εξαιτίας του πυκνού πευκοδάσους και των ελαιόδεντρων πήρε πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο καπνός τύλιξε την πόλη των Κρεστένων, με τις φλόγες να περικυκλώνουν τα γύρω χωριά και να απειλούν περιουσίες.

Οι οικισμοί των Κρεστένων, της Σκιλλουντίας, του Γρύλλου αλλά και μια κατασκήνωση στη Φρίξα εκκενώθηκαν.

Οι κάτοικοι της περιοχής έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα. Με κουβάδες, λάστιχα και κλαδιά προσπαθούσαν να σώσουν το βιος τους. Η μεγάλη φωτιά τούς ξύπνησε μνήμες των φονικών πυρκαγιών του 2007.

Στη μάχη από το ξημέρωμα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, με τους ανέμους να δείχνουν πως έχουν «πέσει» στα 4 μποφόρ.

Η εικόνα όμως αποκαρδιωτική. Σπίτια στα Καμίνια των Κρεστένων παραδόθηκαν στη φωτιά μαζί και οι αναμνήσεις των ενοίκων τους.
Πολίτες με χωματουργικά βοηθούσαν στο άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών.

Στην περιοχή των Κρεστένων έφτασε το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός ενημερώθηκε για την επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης ενώ σε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες μίλησε ανοιχτά για εμπρησμό.

Σε πλήρη ετοιμότητα από χθες βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/07/2022