Κόσμος

Το σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο διχάζει την Ευρώπη

21.07.2022 | 20:04 Eνσωμάτωση

Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν παίζει ρώσικη ρουλέτα σε βάρος της Ευρώπης με όπλο την ενέργεια, η ΕΕ βρίσκεται σε βέρτιγκο μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει σε πρώτη εθελοντικά περιορισμό στην κατανάλωση φυσικού αερίου για όλα τα κράτη μέλη.

Στην πρόταση της Κομισιόν οι χώρες του Νότου σχημάτισαν ήδη το δικό τους μπλοκ και συντονισμένα τώρα Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα σχημάτισαν το δικό τους μπλοκ απορρίπτοντας κατηγορηματικά τον περιορισμό της κατανάλωσης αερίου κατά 15%.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επι της αρχής και με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση 15% στη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου. Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και σε ό,τι αφορά στις τιμές και σε ό,τι αφορά την προμήθεια και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πιο αιχμηρή η αρμόδια υπουργός της Ισπανίας έδειξε ευθέως τη Γερμανία πίσω από την πρόταση της Κομισιόν σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ισπανία δεν ζει πάνω από τις δυνατότητες με όρους ενέργειας.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί. Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε η Τερέζα Ριμπέρα, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ισπανίας.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Όρμπαν μετά την εξαίρεσή του απο τις ευρωπαϊκές ενεργειακές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στέλνει τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών στη Μόσχα για να κλείσει νέες συμφωνίες για προμήθεια ρωσικού αερίου και πετρελαίου με τον Σεργκέι Λαβρόφ να διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα…

Φυσικό αέριο με το σταγονόμετρο

Το ενεργειακό πόκερ με το ρωσικό αέριο καλά κρατεί με επίκεντρο το βασικό αγωγό NordStream1, ο οποίος μετά από 10 ημέρες άρχισε να τροφοδοτεί την κεντρική Ευρώπη με μια ροή της τάξης του 30%.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νεότερες δηλώσεις επιρρίπτει την ευθύνη ενός μελλοντικού κλεισίματος της στρόφιγγας του αγωγού στους ίδιους τους Ευρωπαίους εξαιτίας των κυρώσεων και της αποκλειστικότητας της γερμανικής Siemens στην τεχνολογία της τουρμπίνας που μόλις επέστρεψε από την επισκευή της στον Καναδά.

Τη διακοπή προμήθειας με πετρέλαιο των διεθνών αγορών προανήγγειλε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας στο άκουσμα της είδησης ότι οι G7 προσανατολίζονται στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/07/2022