Κόσμος

Εντάσεις από τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για το σχέδιο της Κομισιόν

21.07.2022 | 20:07 Eνσωμάτωση

Δυστυχώς η ρωσική εισβολη στην Ουκρανία και ο κίνδυνος ενός ενεργειακού μπλακ άουτ ξύπνησαν το ρήγμα Βορρά - Νότου, κάτι που ήταν έντονο την προηγούμενη δεκαετία με την μεγάλη οικονομική κρίση.

Το Reuters σε τηλεγράφημά του ανέφερε ότι 12 χώρες αντιτίθενται στο σχέδιο της Κομισιόν με πρωτεργάτες τους νότιους και ειδικά την Ισπανία, η οποία πέταξε μάλιστα και χοντρά καρφιά στη Γερμανία.

Ένα λόγος που λένε όχι στο σχέδιο είναι διότι δεν τους συμβουλεύτηκε κανείς από τις Βρυξέλλες πριν προτείνουν τη μείωση 15% κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κάποιοι θεωρούν πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλην του νότου Δανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πολωνία επίσης αντιτίθενται.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή και χρησιμοποίησε φράσεις – γνωστές σε εμάς – που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κατά των νοτίων. Είπε συγκεκριμένα: «Αντίθετα με κάποιες άλλες χώρες, η Ισπανία δεν έζησε πέραν των δυνατοτήτων της όσον αφορά στην ενέργεια».

Σαφές καρφί για τη Γερμανία η οποία μεταπολεμικά έχτισε την οικονομία της πάνω στη ρωσική ενέργεια – με λίγα λόγια οι νότιοι λένε δεν καταναλώσαμε όλοι την ίδια ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια για να υποστούμε όλοι οριζόντιες μειώσεις.

Crash test για το «ψαλίδι» στο φυσικό αέριο η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

Στις 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση υπουργών ενέργειας. Σε αυτή τη συνάντηση οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο και να εγκρίνουν το σχέδιο της Κομισιόν.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, ο στόχος μείωσης 15% είναι εθελοντικός αλλά θα γίνει υποχρεωτικός εάν υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις.

Το μεγάλο αγκάθι είναι ότι η Κομισιόν θέλει η ίδια να μπορεί να αποφασίσει εάν κάτι τέτοιο θα γίνει υποχρεωτικό, ενώ και εδώ επίσης υπάρχουν αντιδράσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/07/2022