Ελλάδα

Καρέ καρέ η πορεία του μοιραίου Antonov πριν τη συντριβή

19.07.2022 | 12:56 Eνσωμάτωση

Ένα σοκαριστικό νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στη δημοσιότητα, το οποίο δείχνει το μοιραίο Antonov λίγο πριν συντριβεί να περνάει ξυστά από κατοικίες. Την ίδια στιγμή οι έρευνες στην περιοχή από τον στρατό συνεχίζονται, για να συλλεχθούν όλα τα πυρομαχικά.

Σε νέο σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητα, καταγράφεται από κάμερα ασφαλείας η μοιραία διαδρομή που ακολούθησε το φλεγόμενο αεροσκάφος, μέχρι να συντριβεί στο έδαφος, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και επιχειρήσεις.

Τη στιγμή που το Antonov πέφτει στο έδαφος ακούστηκε μία ισχυρή έκρηξη και ξέσπασε μεγάλη φωτιά.

Ερευνούν στα συντρίμμια

Για τρίτο 24ώρο συνεχίζεται η σήμανση και απομάκρυνση πυρομαχικών και βλημάτων που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Ο στρατός έχει αναλάβει την εξουδετέρωση των βλημάτων θα γίνει επιτόπου στον χώρο. Οι έρευνες εκτείνονται σε μία περίμετρο οκτακοσίων μέτρων από το σημείο της συντριβής

Σε έκταση 2000 στρεμμάτων ξεκίνησε η περισυλλογή από τα υπολείμματα των οβίδων. Είναι μια διαδικασία η οποία αναμένεται να κρατήσει μέρες προκειμένου να συγκεντρωθούν και οι 11, 5 τόνοι πολεμικού υλικού.

Επείγουσα ανακοίνωσε εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Δήμος Παγγαίου κάνοντας έκκληση στους πολίτες να ενημερώσουν άμεσα αν εντοπίσουν οτιδήποτε σχετικό με το δυστύχημα.

Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, οι Έλληνες πρέσβεις ζητούν εξηγήσεις από την Σερβία, αλλά και την Ουκρανία γιατί δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές για το είδος του φορτίου.

Ελλιπές ήταν και το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε η ουκρανική εταιρεία πριν απογειωθεί από το Νις της Σερβίας. Η πτήση είχε χαρακτηρισμό Ferry που δηλώνει ότι, ήταν άδειος από επιβάτες και φορτίο. Εάν είχε δηλωθεί το πραγματικό φορτίο, θα έπρεπε να δοθεί ειδική άδεια από τις αρμόδιες αρχές για να εισέλθει στο ελληνικό FIR ,καθώς και λεπτομερή αναφορά του φορτίου.

«Όφειλε να είχε δηλωθεί από την Σερβία, να έχουν ληφθεί και να έχουν πάρει τις αντίστοιχες άδειες, θα περνούσε του ελληνικού εναέριου χώρου άρα θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει τα πρωτόκολλα που οφείλει να κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας συλλόγων υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

Ο εντοπισμός του ενός μαύρου κουτιού του Antonov, ενδέχεται να βοηθήσει τους ειδικούς στην έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Να σημειωθεί ότι τα σύγχρονα αεροσκάφη φέρουν δύο μαύρα κουτιά, το VOICE RECORDER που καταγράφει συνομιλίες και το DATA RECORDER την γενικότερη κατάσταση του αεροσκάφους. Το δεύτερο κουτί ακόμα αναζητείται.

«Όλα ήταν νόμιμα» υποστηρίζει ο Σέρβος πρόεδρος

Σίγουρος ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την φύση του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμη το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα και ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/07/2022