Κόσμος

Βρετανία: Θερμοκρασίες που θυμίζουν έρημο Σαχάρα θα επικρατήσουν σήμερα στη χώρα

19.07.2022 | 13:19 Eνσωμάτωση

Φόβους για ιστορικό καύσωνα όλων των εποχών εκφράζουν οι αρχές στη Βρετανία καθώς το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με την χώρα να ενδέχεται να είναι πιο ζεστή και από την έρημο Σαχάρα.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε έως τώρα καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο  ήταν στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ στις 25 Ιουλίου 2019, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 38,7 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν με 38,5 βαθμούς Κελσίου στο Φέβερσαμ του Κεντ τον Αύγουστο του 2003.

Όμως όλα αυτά ίσως να ανήκουν από σήμερα στο παρελθόν εν μέσω του φονικού καύσωνα που πλήττει τη δυτική Ευρώπη. Οι  μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν ο υδράργυρος να αγγίξει μέσα στην ημέρα ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο.

«Θα είναι σαν κάποιος να άνοιξε το φούρνο», προϊδέασε τις προάλλες ο Στίβεν Κιτς, στέλεχος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Met Office).

Στον βρετανικό τύπο γίνονται συγκρίσεις με εξωτικά μέρη, όπως οι Μαλδίβες και οι Μπαχάμες.

Απροετοίμαστοι απέναντι στον καύσωνα

Οι Βρετανοί δεν είναι λαός που έχει συνηθίσει σε τέτοιες θερμοκρασίες. Στην περίπτωσή τους, δε, ασύγκριτα πιο αφόρητες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές εξαιτίας των υψηλών επιπέδων υγρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένων μάλιστα των καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούσαν έως σήμερα στη χώρα, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν καν κλιματιστικά, καθώς δεν κρίνονταν απαραίτητα.

Τουναντίον, επισημαίνει η Met Office, τα κτίρια «είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τη θερμότητα, σε σύγκριση με τις πιο ζεστές χώρες». Γεγονός που κάνει επίσης χειρότερες τις «τροπικές νύχτες», όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Σχεδόν απροετοίμαστο στο νέο κύμα καύσωνα δείχνει μέχρι και το ίδιο το κράτος. Το σύστημα συναγερμού για ακραία ζέστη -που έχει τώρα σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας- δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι.

Στους αγγλικούς σιδηροδρόμους τα δρομολόγια έχουν από χθες αναγκαστικά περιοριστεί, το ίδιο και η ταχύτητα όσων συρμών κινούνται, καθώς οι ράγες έχουν κατασκευαστεί με ανθεκτικότητα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αρκετές αναφέρεται ότι έχουν τώρα λυγίσει.

Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι υποδομές που προκύπτουν προβληματικές απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Χθες, εν μέσω ενός διαρκούς χάους στις αερομεταφορές, στο αεροδρόμιο του Λούτον στο Λονδίνο προστέθηκε ακόμη ένα πρόβλημα. Σε ένα τμήμα στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης έλιωσε η άσφαλτος από τις ασυνήθιστα για την περιοχή υψηλές θερμοκρασίες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/07/2022