Ελλάδα

Καβάλα: Μέρος του προβλήματος η φωτιά στον κινητήρα – Μπορούσε να είχε προσγειωθεί

17.07.2022 | 20:37 Eνσωμάτωση

Απαντήσεις στα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους τύπου Antonov, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά και κατέπεσε στην Καβάλα, αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γιώργος Γεροήλης, αντιπτέραρχος ιπτάμενος εν αποστρατεία σημείωσε ότι 10 λεπτά στον αέρα είναι υπεραρκετά για να συμβεί το οτιδήποτε.

«Δέκα λεπτά είναι πολλά και μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Πολλές μαζί αιτίες δημιουργούν το ατύχημα. Το ότι υπήρχε φωτιά στον κινητήρα δεν ήταν το μείζον θέμα. Σαφώς ήταν η έναρξη του προβλήματος, αν ήταν αυτό το πρόβλημα. Το μείζον είναι το θανατηφόρο. Όταν υπάρχει μια φωτιά, το πρώτο είναι η προσγείωση το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον κ. Γεροήλη, ο πιλότος του αεροσκάφους θα μπορούσε να είχε προσγειωθεί.

«Αν είχε πλήρη εικόνα του τι συνέβαινε και αν το αεροσκάφος είχε τα προβλεπόμενα βοηθήματα, αν δούλεψε ο πυροσβεστήρας και έσβησε ο κινητήρας, θα είχαμε απλά ένα συμβάν. Και ο δεύτερος κινητήρας να έπιανε φωτιά θα μπορούσε να το είχε προσγειώσει».

Μείζον θέμα είναι το πλήρωμα, σε ένα ατύχημα, να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

«Σε μια αποστολή ενός αεροσκάφους πρέπει το προσωπικό να είναι εκπαιδευμένο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο ειδικός χαρακτήρας των εμπλεκομένων, δηλαδή του πιλότου, του συγκυβερνήτη και των μηχανικών που είναι στο αεροσκάφος. Και τρίτον οι ικανότητες του αεροσκάφους».

Όπως είναι γνωστό, τα αεροσκάφη τύπου Antonov έχουν απασχολήσει καις το παρελθόν με δυστυχήματα.

«Το ότι έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα, δε σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι άσχημα. Η παλαιότητα, η διαδικασία συντήρησης και η τήρηση των διαδικασιών είναι αυτό που διατηρεί ασφαλή πτητικά δεδομένα».

Ο κ. Γεροήλης κατέληξε ότι τα αεροπλάνα παραμένουν τα ασφαλέστερα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022