Ελλάδα

Εκδήλωση για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στο Προεδρικό Μέγαρο

16.07.2022 | 13:58 Eνσωμάτωση

Μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν των Ουκρανών πολιτών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που υποδέχθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου ουκρανούς πολιτες που φιλοξενούνται στη χώρα μας,
με την ευχή να επικρατήσει το δίκαιο και η βάναυση αυτή σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης να τελειώσει, όπως ταιριάζει σε όσους διαπράττουν ύβρη απέναντι στους λαούς και στην Ιστορία.

Η Αλεξάνδρα Γκοντσαρούκ, ζωγράφος από τη Χερσώνα, και περιγράφει τις στιγμές που έζησε όταν μετά την εισβολή Ρώσων στρατιωτών στο σπίτι της.

«Ξεκίνησαν την έρευνα και παράλληλα την ανάκριση. Πού είναι οι συγγενείς μου, τι κάνουν… Μου πηραν το κινητό και μου άνοιξαν όλες τις επαφές που είχα αποθηκευμένες. Φανταστείτε ολομόναχη στο σπίτι με τον 7 μηνών γιο μου», είπε.

Η Τίνα είναι από τη Μαριούπολη. Η ίδια φιλοξενείται στην Αθήνα και περιμένει τη γέννηση του παιδιού της, με την ευχή μία μέρα να επιστρέψει στην πατρίδα της.

«Παντού έχουμε ανθρώπους που μας στηρίζουν, που μας βοηθούν και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα που μας φιλοξενεί. Θα γεννήσω σε μια εβδομάδα, εδώ στην Αθήνα σε δημόσιο νοσοκομείο», δήλωσε.

Εκτός από τους Ουκρανούς πολίτες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα η Προεδρια τίμησε και τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στα πεδία των μαχών.

Ο Νικολας Βαφειάδης βρέθηκε στο Κίεβο και κατέγραψε το δράμα των Ουκρανών και το ένα έγκλημα πολέμου να διαδέχεται το άλλο.

Οι δημοσιογράφοι του MEGA Γιάννης Χαραμίδης και Μαρίνος Αλειφέρης βρέθηκαν σε Μαριούπολη και Κίεβο και μετέδωσαν τις εξελίξεις από το μέτωπο για περισσοτερο από έναν μήνα.

Οι Ουκρανοί πολίτες φιλοξενούνται σε δομές όπως τα παιδικά χωριά SOS και η Κιβωτός του Κόσμου, αλλά και άλλα σημεία στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/07/2022