Κόσμος

Διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου: Το μπαλάκι στην γερμανική Siemens «πετάει» η Gazprom

16.07.2022 | 20:33 Eνσωμάτωση

Το μπαλάκι των ευθυνών στη Γερμανία πετά η Ρωσία σχετικά με το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσει ο αγωγός αερίου Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου μετά τα προγραμματισμένα έργα επισκευής.

Την αγωνία στο κόκκινο για έναν «παγωμένο» χειμώνα στην Ευρώπη ανεβάζει η ρωσική Gazprom.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει τις στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου και ζητά από την γερμανική Siemens να δηλώσει εγγράφως ότι επιτρέπει την επιστροφή στη Ρωσία τουρμπίνας, που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά.

Το Βερολίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο.

Έκτακτο σχέδιο για το ενδεχόμενο να μην επανέλθει η ροή αερίου προς την Ευρώπη ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση φυσικού αερίου τόσο από τους καταναλωτές όσο και από την βιομηχανία. Συγκεκριμένα, για τα νοικοκυριά θα προταθεί να μειωθούν οι θερμοστάτες κατά έναν βαθμό Κελσίου, στα δημόσια και τα εμπορικά κτίρια να μπουν υποχρεωτικοί περιορισμοί όπως η θέρμανση να μην ξεπερνά τους; 19 βαθμούς και τα κλιματιστικά να μην είναι κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Να εξοικονομήσει φυσικό αέριο θα κληθεί και η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης. Προτεραιότητα θα δοθεί μόνο σε βιομηχανίες με κοινωνικό αντίκτυπο όπως οι φαρμακοβιομηχανίες και τα εργοστάσια τροφίμων.

Η αδυναμία της Ευρώπης να σταθεί ενωμένη στο θέμα του αερίου προκαλεί ειρωνικά σχόλια στη Ρωσία.

Δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου αναφέρουν ότι η κρίση που προκαλεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας ίσως επηρεάσει τη βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία όπου το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίστηκε σήμερα με βομβαρδισμούς σε Ντνίπρο και Οδησσό.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι δημιουργεί σκηνικό τρόμου συγκεντρώνοντας όπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε εντολή να ενταθούν οι επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και άλλες περιοχές που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/07/2022