Κόσμος

Ιταλία: Μη αποδεκτή η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τον Ιταλό πρόεδρο

15.07.2022 | 13:02 Eνσωμάτωση

Σε σοβαρή πολιτική δίνη η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά την παραίτηση Ντράγκι από την πρωθυπουργία. Ο πρόεδρος της Ιταλίας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση. Αιτία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού να παραιτηθεί ήταν η αποχώρηση του μεγαλύτερου κόμματος του συνασπισμού Πέντε Αστέρια.

Οι καλές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και του σημερινού Μάριο Ντράγκι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο Ντράγκι υπέβαλλε την παραίτηση του μετά την άρνηση του κινήματος των Πέντε Αστέρων του Κόντε να εγκρίνει πακέτο κρατικής βοήθειας προς εταιρείες και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύψους 26 δισεκ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα ο Τζουζέπε Κόντε βλέποντας τη δημοτικότητα του κόμματος του να πέφτει επιδιώκει να βγει αλώβητος από τις δραματικές συνέπειες της εκτίναξης του υψηλού πληθωρισμού που έχει προκαλέσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο σοφός πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε για ακόμα μία φορά σανίδα σωτηρίας στη χώρα αφού δεν αποδέχτηκε την παραίτηση Ντράγκι, τον οποίο οι Ιταλοί πολίτες θεωρούν πόλο σταθερότητας.

«Για μένα δεν αξίζει αυτό που γίνεται. Είναι απαραίτητο να παραμείνει η σταθερότητα για να σκεφτούμε καθαρά. Τώρα με τα διεθνή κρίση είναι καλύτερα να μείνουμε σταθεροί» δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Νομίζω ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μία τεράστια πολιτική κρίση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το υψηλό κόστος ζωής , ο καύσωνας, η ξηρασία, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν είναι καλή στιγμή για πολιτικά παιχνίδια» επισημαίνει οικονομικός αναλυτής.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η Ιταλία καλείται το φθινόπωρο να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αλλά κυρίως το σκόπελο της τεράστιας έκθεσής της στο ρωσικό φυσικό αέριο, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο προκαλεί ήδη κλυδωνισμούς στην ΕΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/07/2022