Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς – Ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης

14.07.2022 | 13:11 Eνσωμάτωση

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις- εντός και εκτός αίθουσας του δικαστηρίου- όταν χθες ανακοινώθηκε ότι ο καταδικασμένος για δύο βιασμούς Δημήτρης Λιγνάδης θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Εκτός φυλακής ένοχος

Με έντονες αποδοκιμασίες έγινε δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου.

Παρά την καταδίκη του σε 12 χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης βγαίνει από τη φυλακή. Το δικαστήριο έδωσε κατά πλειοψηφία αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Εμφάνιση 3 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα
Εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ

Δύο φορές ένοχος, δύο φορές αθώος

Νωρίτερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης άκουσε δύο φορές ένοχος και δύο φορές αθώος κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας δικαστών και ενόρκων, με το δικαστήριο τελικά να του επιβάλλει συνολική ποινή κάθειρξης 12 έτη κατά συγχώνευση.

Το δικαστήριο έκρινε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη:

Ένοχος κατά πλειοψηφία για τους βιασμούς δύο 17χρονων το 2015

Αθώος, ομόφωνα για τον βιασμό ενός ενήλικα το 2018 και κατά πλειοψηφία ενός 16χρονου το 2011

Η απόφαση λήφθηκε μετά από διάσκεψη σχεδόν τεσσάρων ωρών με τους τρεις παρόντες στη δικαστική αίθουσα καταγγέλλοντες να ξεσπούν σε λυγμούς.

Θυελλώδης δίκη

Μετά από 17 μήνες παραμονής στη φυλακή, η πολύκροτη δίκη, που κατά τη διάρκεια της πολλές φορές ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε υπεράσπιση και υποστήριξη της κατηγορίας ολοκληρώθηκε μετά από πέντε μήνες και δύο ημέρες δίκης, με τρεις τακτικούς και λαϊκούς δικαστές να κρίνουν την υπόθεση και πάνω από 20 μάρτυρες να εξετάζονται.

Ψύχραιμος και ανέκφραστος

Ψύχραιμος και ανέκφραστος καθ´ όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης άκουγε τις αποφάσεις, στις οποίες καταγράφηκαν, σχεδόν σε όλες μειοψηφίες, οι οποίες καταδεικνύουν τη «μάχη» που δόθηκε στην τετράωρη διάσκεψη προκειμένου δικαστές και ένορκοι να καταλήξουν στην κρίση τους. Μάλιστα η πρόεδρος ψήφισε υπέρ της αθώωσης του ηθοποιού και σκηνοθέτη για όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, της αναγνώρισης ελαφρυντικών, της επιβολής κατώτατων ποινών και τελικά του να αφεθεί ελεύθερος.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του Δημήτρη Λιγνάδη για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου και κατά πλειοψηφία 5-2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Την μη αναγνώριση ελαφρυντικών εισηγήθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Κούγια.

Αλέξης Κούγιας  Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη.

Κοινό: Είναι ντροπή ο βιασμός παιδιών.

«Ο Αλέξης Κούγιας , συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις σχετικά με την απόφαση της αποφυλάκισης, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση βασίστηκε σε δικό του νόμο» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Aυτή η παράγραφος δεν υπήρχε στο παρελθόν αυτή ψηφίστηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Μιχάλη Καλογήρου» δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας νωρίτερα στο MEGA.

«Ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης! Σεβόμαστε την Δικαιοσύνη κι αυτό που αποφάσισε είναι μήνυμα για έναν καθαρότερο κόσμο, χωρίς κακοποιητικές εξουσίες και προσβολές της ελευθερίας του ατόμου!» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση, ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι πλέον ελεύθερος μέχρι την έκδοση ετυμηγορίας σε δεύτερο βαθμό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/07/2022