Κόσμος

Συμφωνία χωρίς χειραψία για την άρση του ρωσικού αποκλεισμού από τα ουκρανικά σιτηρά

14.07.2022 | 13:20 Eνσωμάτωση

Μια καταρχήν συμφωνία για την άρση του ρωσικού αποκλεισμού και την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας πέτυχαν στην Κωνσταντινούπολη οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Χωρίς χειραψίες μπροστά στις κάμερες αλλά με μια καταρχήν συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα έληξαν οι συνομιλίες για την άρση του ρωσικού αποκλεισμού εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη θάλασσα.

«Επετεύχθη συμφωνία για τεχνικά ζητήματα όπως η δημιουργία κοινού συντονιστικού κέντρου που θα διενεργεί ελέγχους στις εισόδους και τις εξόδους των λιμανιών και θα εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά και άλλα είδη τροφίμων» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Την είδηση ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος την ώρα που περισσότερα από 130 φορτηγά πλοία γεμάτα ουκρανικά σιτηρά περιμένουν την άρση του αποκλεισμού για να μεταφέρουν το φορτίο τους στη Ρουμανία και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η εξάλειψη της ρωσικής απειλής για την ναυσιπλοΐα στη Μαύρη θάλασσα θα μετριάσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία και Ρωσία απέδειξαν ότι μπορούν να διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που πάντως τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία αργούν να έρθουν.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνομιλίες γίνονται εν μέσω μιας αιματηρής σύγκρουσης στην οποία πεθαίνουν άνθρωποι. Οι μάχες συνεχίζονται. Όμως τα ελπιδοφόρα νέα από την Κωνσταντινούπολη δείχνουν τη σπουδαιότητα του διαλόγου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες.

Την ίδια ώρα στο Ντονμπάς ο θερισμός γίνεται δίπλα στα πεδία των μαχών.

Ενώ Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή πολλών χωραφιών από φωτιές σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας τις οποίες έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/07/2022