Ο τουρισμός έχει εκτοξευθεί και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Ωστόσο υπάρχουν κενές θέσεις, καθώς πολλοί εφυγαν στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημιας.
Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να ανακάμπτει δυναμικά φέτος ύστερα από 2,5 χρόνια πανδημίας, όμως οι επιχειρηματίες του κλάδου «ξέμειναν» από προσωπικό.
Περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας παραμένουν μέχρι και σήμερα κενές στον ξενοδοχειακό τομέα και στην εστίαση παρά την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.
Οι ειδικότητες που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις:
·Ξενοδοχοϋπάλληλοι
·Σερβιτόροι
·Ρεσεψιονίστ
·Σομελιέ
·Μπάρμαν
·Σεφ
·Βοηθητικό προσωπικό για τον καθαρισμό πισίνας – παραλίας
Μιλώντας στο MEGA o Γενικός Διευθυντής του υπουργείου εργασίας αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθούνται: «Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, έχει επεκτείνει δύο συλλογικές συμβάσεις σε όλον τον κλάδο και αφορά στα ξενοδοχεία που ο κατώτατος μισθός είναι στα 800 € και εξελίσσεται στα 850-900 €. Επίσης στα επισιτιστικά καταστήματα υπάρχει συλλογική σύμβαση που καλύπτουν μαζί, πάνω από 400.000 εργαζόμενους».
Brain Drain και στον τουρισμό
Φαίνεται πως η πανδημία ανάγκασε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα και να «γυρίσουν την πλάτη» στη… σεζόν, αφού ήταν πολλοί οι μήνες που έμειναν χωρίς δουλειά και χρήματα.
Άλλοι επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό και κάποιοι άλλοι λόγω των δύσκολων ωραρίων, του μεγάλου όγκου εργασίας σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδοχές επέλεξαν να μείνουν και να δουλέψουν στις πόλεις τους.
Ο πυρήνας του προβλήματος:
-Αλλαγή προσανατολισμού λόγω πανδημίας
-«BrainΑ drain» και στον τουρισμό
-Μεγάλος όγκος εργασίας – δύσκολα ωράρια – χαμηλές αποδοχές
Τα επόμενα 24ωρα ανοιγει το πρόγραμμα τουρισμός για όλους που προβλεπει voucher 150 ευρώ.