Υγεία

Κορωνοϊός: Αυξητική τάση εδώ και τέσσερις εβδομάδες – Αλλάζει η ενημέρωση για τα κρούσματα

08.07.2022 | 13:04 Eνσωμάτωση

Καλπάζει ο κορωνοϊός καθημερινά στη χώρα. Την ίδια στιγμή οι ενημερώσεις αλλάζουν, και πλέον θα γίνονται κάθε Παρασκευή και όχι κάθε μέρα.

Ανακοίνωση σχετικά με την αυξητική τάση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τον λόγο που από εδώ και στο εξής η δημοσίευση των κρουσμάτων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι άμεση συνάρτηση της πολιτικής διαγνωστικών ελέγχων κάθε χώρας. Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων έναντι της COVID-19, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.672 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

H πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή. Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές.

Παρόμοια δεδομένα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας , δημοσιεύονται και στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ECDC υποδεικνύοντας, ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης.

Γιατί γίνεται εβδομαδιαία η έκθεση του ΕΟΔΥ

Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, και άλλες.

Στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και στις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.

Ιταλία: Eκατό φορές περισσότερα σε σχέση με πέρσυ τέτοια εποχή τα κρούσματα

«Τα κρούσματα κορονοϊού, στην Ιταλία, την πρώτη αυτή εβδομάδα του Ιουλίου, ήταν εκατό φορές περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», δήλωσε ο Ενρίκο Κοσιόνι, πρόεδρος της Ιταλικής Υπηρεσίας Περιφερειακών Υγειονομικών Υποδομών.

Ο Κοσιόνι τόνισε, παράλληλα, ότι «στα νοσοκομεία όλης της χώρας αυξάνεται η πίεση του νέου κύματος κορονοϊού» και πως «τα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι έτοιμα να εκραγούν».

Παράλληλα, ο υπεύθυνος των περιφερειακών υγειονομικών υποδομών της Ιταλίας ζήτησε από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας να αυξήσει, και πάλι, τις κλίνες για ασθενείς με Covid-19, τόσο στους νοσοκομειακούς θαλάμους, όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Την Πέμπτη  στην Ιταλία καταγράφηκαν 107.240 κρούσματα κορονοϊού και 94 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Το 13% των κλινών των νοσοκομείων χρησιμοποιείται για την θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, ενώ στις ΜΕΘ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4%.

Μόνο για ένα μήνα έβγαλαν τις μάσκες στην Κύπρο

Κάτι περισσότερο από έναν μήνα μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, η Κύπρος επανέφερε το μέτρο λόγω αύξησης των κρουσμάτων.

Από την Παρασκευή οι πολίτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Ειδικοί συνέστησαν την επαναφορά του μέτρου λόγω κύματος λοιμώξεων Covid-19σε άτομα που «δεν λάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», είπε ο υπουργός έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας είχε αρθεί την 1η Ιουνίου.

Η Κύπρος έχει πάψει να αναφέρει καθημερινά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού . Την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουλίου είχε αναφέρει 10.879 κρούσματα, έναντι 7.263 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Από την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στο νησί τον Μάρτιο του 2020, η Κύπρος έχει καταγράψει 1.075 θανάτους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/07/2022