Κόσμος

Σίνζο Άμπε: Ο ηγέτης με το ανεκπλήρωτο όραμα

08.07.2022 | 20:02 Eνσωμάτωση

Παγκόσμιο είναι το σοκ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Ο Σίνζο Άμπε υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές στα πολιτικά χρονικά της Ιαπωνίας.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1993 όταν εξελέγη βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα και 12 χρόνια αργότερα το 2005 θα γίνει υπουργός οικονομικών στην Κυβέρνηση του Γιουνιχίρο Κοιζούμι.

Η άνοδός του θα είναι ταχύτατη και το 2006 θα γίνει ο νεαρότερος Πρωθυπουργός στα χρονικά της μεταπολεμικής Ιαπωνίας.

Ο Σίνζο Άμπε θα μείνει στην εξουσία για μόλις έναν χρόνο και θα παραιτηθεί το 2007 για λόγους υγείας.

Το 2012 σε μία κρίσιμη για την Ιαπωνία καμπή με την οικονομία της να καταρρέει υπό το βάρος του πληθωρισμού και της ακρίβειας ο Άμπε θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία στην Πρωθυπουργία. Η εφαρμογή της οικονομικής του θεωρίας με πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα αυξήσουν κατακόρυφα τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι τέτοια η επίδραση του οικονομικού του μοντέλου που αυτό φέρει το όνομά του.

«Με την χρήση τον “Abenomics”, θα αυξήσω τις δουλειές και το εισόδημα και θα δώσουμε νέα  πνοή στην επαρχία κάνοντας τις ζωές των πολιτών καλύτερες» είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Σίνζο Άμπε υπήρξε ο άνθρωπος που διεκδίκησε και τελικώς κατάφερε να φέρει στο Τόκιο τους ολυμπιακούς αγώνες του 2020 που αναβλήθηκαν για ένα έτος λόγω της πανδημίας. Το 2016 στην τελετή παραλαβής στο Ρίο της Βραζιλίας έκανε μία εμφάνιση έκπληξη, ντυμένος ως ήρωας του γνωστού video game σούπερ μάριο.

Το 2019 ο Άμπε θα γίνει ο Μακροβιότερος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αφήνοντας για πάντα ανεξίτηλο το στίγμα του στα πολιτικά και όχι μόνο πράγματα της χώρας του.

Η διαχείριση της πανδημίας και τα νέα οικονομικά προβλήματα που έφερε μαζί της οδήγησαν τον Άμπε σε παραίτηση το 2020 με την αντιπολίτευση να σημειώνει πως οδηγήθηκε στην έξοδο από το ίδιο του το κόμμα επειδή δεν δέχθηκε να επιλέξει τον διάδοχό του.

Η είδηση της δολοφονίας του σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη

Για αποτρόπαια δολοφονία έκανε λόγο και ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Την βαθιά λύπη του εξέφρασε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Άμπε και τον ιαπωνικό λαό.

Ο Άμπε έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που δολοφονείται τα τελευταία 90 χρόνια στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/07/2022