Κόσμος

Ιαπωνία: Παγκόσμιο σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού

08.07.2022 | 19:54 Eνσωμάτωση

Δύο πυροβολισμοί διακόπτουν βίαια την ομιλία του Σίνζο Άμπε στην πόλη Νάρα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας.

Ο δράστης βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πρώην πρωθυπουργό, που μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση σε νησίδα κεντρικού δρόμου της πόλης και τον πυροβολεί πισώπλατα.

Ο Άμπε διακόπτει την ομιλία του και κοιτάζει προς τα πίσω. Ο άνδρας πυροβολεί για δεύτερη φορά και ο Άμπε καταρρέει.

Ο πρώην πρωθυπουργός πέφτει χτυπημένος στην άσφαλτο. Οι πρώτες βοήθειες που του παρέχουν συνεργάτες του και πυροσβέστες δεν είναι αρκετές και ο Άμπε μεταφέρεται εσπευσμένα με ελικόπτερο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

Διευθυντής νοσοκομείου Νάρα: «Ο Άμπε είχε δύο τραύματα από πυροβόλο όπλο στο λαιμό. Πιστεύουμε ότι υπέστη καρδιοπνευμονική ανακοπή λόγω βλάβης στην καρδιά και σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία», δήλωσε ο διευθυντής  του νοσοκομείου Νάρα.

Οι γιατροί πάλεψαν για να τον κρατήσουν στη ζωή χορηγώντας του περισσότερες από 100 μονάδες αίματος όμως 5,5 ώρες μετά τον πυροβολισμό ο Άμπε υπέκυψε στα τραύματά του.

Έχασα έναν καλό φίλο, δήλωσε με τρεμάμενη φωνή ο νυν πρωθυπουργός και προστατευόμενος του Άμπε.

Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε το γεγονός ότι αυτή η βίαιη πράξη έγινε κατά τη διάρκεια των εκλογών που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο».

Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι πολίτες της Ιαπωνίας, όπου η νομοθεσία για την οπλοχρησία είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο.

Το προφίλ του δολοφόνου

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν αμέσως τον δράστη. Πρόκειται για τον 41 ετών Τετσούγια Γιαμαγκάμι, κάτοικο της Νάρα και πρώην πεζοναύτη.

Ο άνδρας πυροβόλησε με αυτοσχέδιο όπλο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν πολλά παρόμοια όπλα καθώς και εκρηκτικά. Κατά την ανάκριση ήταν ήρεμος και είπε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό επειδή πίστευε πως ήταν μέλος μιας οργάνωσης την οποία οι αρχές αρνήθηκαν να κατονομάσουν.

Ο Σίνζο Άμπε υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και δολοφονήθηκε σε ηλικία 67 ετών. Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αποφάσισε να κάνει την ομιλία μόλις το προηγούμενο βράδυ. Το πώς το έμαθε ο δράστης και σχεδίασε την επίθεση είναι ένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι αρχές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/07/2022