Κόσμος

Μεγάλη Βρετανία: Τέλος εποχής για τον Μπόρις Τζόνσον

07.07.2022 | 19:57 Eνσωμάτωση

Δεκαεπτά ημέρες πριν συμπληρώσει τρία χρόνια στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και 59 παραιτήσεις ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το Γενικό Πρόσταγμα των Συντηρητικών.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η επιθυμία της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών είναι να υπάρξει νέος επικεφαλής στο κόμμα και κατ’ επέκταση νέος Πρωθυπουργός», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η αποχώρησή του εκπληρώνει κατά το ήμισυ την απαίτηση των Συντηρητικών άσπονδων φίλων του που ζητούσαν άμεσα την αποχώρησή του και από τα ινία της χώρας.

«Σήμερα διόρισα νέο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα προΐσταμαι μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός στο κόμμα», ανέφερε πρωθυπουργός.

Σε μία ομιλία μόλις έξι λεπτών ο Μπόρις Τζόνσον δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του σε όσους τις τελευταίες 48 ώρες του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Όπως έχουμε δει στο Ουέστμινστερ το ένστικτο της “αγέλης” είναι ισχυρό και όταν η “αγέλη” κινείται».

Ο Τζόνσον αναφέρθηκε στο Brexit, την διαχείριση της πανδημίας αλλά και την στάση της Βρετανίας με την αποστολή όπλων και οικονομικής ενίσχυσης στην Ουκρανία ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ίδιου και της Κυβέρνησής του και δεν έκρυψε την πίκρα του για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θλίψη του λέγοντας: «Θέλω να ξέρετε πως με θλίβει πολύ το γεγονός πως εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά του κόσμου».

Το σε “δόσεις” αντίο του Μπόρις Τζόνσον από την Πρωθυπουργία φαίνεται πως έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στο εσωτερικό των Συντηρητικών που καλούνται να “τρέξουν” τις διαδικασίες διαδοχής προκειμένου να τον αναγκάσουν θεσμικά να εγκαταλείψει την θέση του. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της δεν απέκλεισε να κατατεθεί πρόταση μομφής.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής των Εργατικών για τον Μπόρις Τζόνσον ήταν: «Πρέπει να φύγει εντελώς. Δεν υπάρχουν αυτές οι ανοησίες για παραμονή λίγων μηνών. Έχει γεμίσει την χώρα ψέματα, απάτη και χάος».

Με ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο αποχαιρέτισε το περιοδικό Economist τον Βρετανό Πρωθυπουργό χρησιμοποιώντας μία φωτογραφία από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Λονδίνου και τον καθόλου κολακευτικό τίτλο “η πτώση του κλόουν” – η Βρετανία μετά τον Μπόρις.

Το διάστημα της διαδοχής για να μην επιμηκυνθεί, θα πρέπει είτε και εδώ να επιληφθεί η Επιτροπή του 1922 με αλλαγή του Καταστικού, μέσω του εκτελεστικού διευθυντή, είτε με πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, σταθμίζοντας τον κίνδυνο του αποτελέσματος των εκλογών.

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον είναι ο Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας και η Λιζ Τράζ, υπουργός Εξωτερικών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/07/2022