Πολιτική

Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας με το που προσγειώθηκε στην Τουρκία

01.07.2022 | 19:53 Eνσωμάτωση

Αφωνία στη Μαδρίτη, παροξυσμός, πολυλογία στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, όπως τον ξέρουμε, μόλις πάτησε το πόδι του σε τουρκικό έδαφος ξέσπασε κατά της Ελλάδας.

Ξεκίνησε από το αεροσκάφος της επιστροφής, πήγε στην προσευχή της Παρασκευής και ολοκλήρωσε με ομιλία σε στρατιωτική σχολή.

«Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να πάμε σε πόλεμο, να πολεμήσουμε με την Ελλάδα. Δεν έχουμε τέτοιο σκοπό. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να τηρεί το λόγο της. Αυτό είναι το θέμα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα την οποία όμως κατηγόρησε για… νταηλίκια στο Αιγαίο επαναφέροντας τις απειλές του.

«Συνιστούμε δε στην Διοίκηση της Ελλάδας που αντί να προσπαθήσει να λύσει τις διαφορές μας με διάλογο και διαβούλευση, επιχειρεί νταηλίκια κρυμμένη πίσω από τις(πλάτες) ποδιές κάποιων, να παραδειγματιστεί από τα τεκταινόμενα στην περιοχή και τα όσα διαδραματίστηκαν έναν αιώνα πριν».

«Η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και θα απαντάται. Αλλά, πέραν αυτού, ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση. Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση, θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Δεν έχω χρόνο για τον Μητσοτάκη…»

Το «Μητσοτάκης γιοκ» επανήλθε με άλλον τόνο στα χείλη του Τούρκου προέδρου στη διάρκεια της επιστροφής του από τη Μαδρίτη.

«Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτήν τη συνάντηση, αυτή τη στιγμή. Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας».

Υποστήριξε μάλιστα πως πολλοί ηγέτες στη Μαδρίτη επιχείρησαν να προκαλέσουν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Πολλοί ηγέτες, δεν ξέρω με ποιο υποβολέα, προσπάθησαν πολύ για να μας συμφιλιώσουν, και είπαμε ότι τώρα δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, στο μέλλον θα δούμε τι θα φέρουν οι συνθήκες και θα αποφασίσουμε ανάλογα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή»

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ ζήτησε να μείνουν τα εθνικά θέματα εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας που έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δίαυλο επικοινωνίας με το Τούρκο ομόλογό του είχε μια σύντομη χειραψία στο τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/07/2022