Ελλάδα

Σύγχυση για την 4η δόση – Ειδικοί αμφισβητούν την αναγκαιότητά της

24.06.2022 | 20:26 Eνσωμάτωση

Σε αδυναμία να αποφασίσουν αν θα κάνουν ή όχι την τέταρτη δόση βρίσκονται χιλιάδες πολίτες, καθώς παρακολουθούν τις αντικρουόμενες δηλώσεις ειδικών. Η πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου, ανοίγει τη Δευτέρα, αλλά ακόμα και η ίδια η Επιτροπή εμβολιασμών ομολογεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τη χρησιμότητά της.

Mόνοι μας θα αποφασίσουμε τελικά αν θα κάνουμε την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Η πλατφόρμα μπορεί να ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά παράλληλα ανοίγει και μια μεγάλη συζήτηση, αφού η ίδια η επιτροπή εμβολιασμών παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από μια ακόμη ενισχυτική δόση.

«Αν λοιπόν τα άτομα που πλησιάζουν τα 60 δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα που να απασχολεί ή άλλο θέμα που να θέλουνε να ενισχύσουν την άμυνα τους μπορούνε να περιμένουνε» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Με λίγα λόγια στους άνω των 60 συστήνεται να κάνουν την 4η δόση. Για τους 30-59 χρόνων συστήνεται μόνο για φοβισμένους.

«Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση» ανέφερε ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος.

Τα στοιχεία των επιστημόνων πάντως δείχνουν ότι οι νέες υποπαραλλαγές του ιού διαφεύγουν της ανοσίας είτε από εμβολιασμό, είτε από νόσηση. Αυτός είναι και ο λόγος που καθημερινά καταγράφονται πολλές επαναμολύνσεις.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11.972 νέα κρούσματα και 2000 επαναλοιμώξεις. 13 ασθενείς κατέληξαν και 86 παραμένουν διασωληνωμένοι στις μονάδες. Το τελευταίο 24ωρο μάλιστα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% καθώς 219 πολίτες εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας. Περισσότερα από τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 7344 και 874 στη Θεσσαλονίκη.

«Αν είχαμε τεστ ανοσίας θα ξέραμε αν χρειαζόμαστε 4η ή 5η δόση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Η χρήση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως φαίνεται είναι το κύριο όπλο μας αυτή τη στιγμή που το 6ο πανδημικό κύμα χτυπά τη χώρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/06/2022