Κόσμος

Ρωσία: Απειλεί τη Λιθουανία για τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

21.06.2022 | 20:33 Eνσωμάτωση

Ένα νέο μέτωπο άνοιξε στην αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση, στον στρατηγικής σημασίας ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Το Καλίνγκραντ είναι ουσιαστικά μια προκεχωρημένη τεράστια ρωσική βάση με μισό εκατομμύριο ρωσικό πληθυσμό, στην ακτή της Βαλτικής ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο χερσαίος ανεφοδιασμός του γίνεται με τρένα που περνούν από το έδαφος της Λιθουανίας. Όμως η λιθουανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων για τον πόλεμο της Ουκρανίας, απαγορεύει τη μεταφορά πρώτων υλών, προϊόντων μετάλλου και προηγμένης τεχνολογίας στο Καλίνινγκραντ.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει παραβίαση των διεθνών συνθηκών, αξιώνει την άρση των περιορισμών και προειδοποιεί τη Λιθουανία και την ΕΕ για πολύ σοβαρές συνέπειες εφόσον συνεχιστεί ο “στραγγαλισμός” του Καλίνινγκραντ.

Ρώσοι σχολιαστές απειλούν ακόμα και με πόλεμο τη Λιθουανία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα αναπτύξει στρατηγικά πυρηνικά όπλα στην περιοχή, ως απάντηση σε ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/06/2022