Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επανεκκίνηση συνομιλιών μόνο για την επισιτιστική ασφάλεια «βλέπει» ο Μακρόν – Μαίνονται οι μάχες

18.06.2022 | 13:01 Eνσωμάτωση

Ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει ως υποψήφιο μέλος τη χώρα. Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμενε να κάνει λόγο για ρωσική βαρβαρότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι μόνες εφικτές συζητήσεις με τη Μόσχα είναι για το επισιτιστικό πρόβλημα. Το Κρεμλίνο, πάντως, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ουκρανία μετά από τέσσερις μήνες πολέμου και θυσιών βρίσκεται και επίσημα ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη. Το μήνυμα από την Κομισιόν, 24 ώρες μετά την επίσκεψη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο, ήταν ανάλογο με τη στιλιστική επιλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν.

Από το βαγόνι του τρένου με το οποίο μετέβη στο Κίεβο, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε πως οι συνομιλίες με την Μόσχα έχουν «παγώσει», όπως και κάθε ειρηνευτική προσπάθεια, μετά την αποκάλυψη της ρωσικής βαρβαρότητας στην Ουκρανία. Μόνο ένας δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ενεργός αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Μετά το μούδιασμα από το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο στήριξης στο Κίεβο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Μαίνονται οι μάχες

Στα πεδία των μαχών οι Ρώσοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις ουκρανικές θέσεις στην κοιλάδα του Ντονμπάς. Χτυπήματα από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως, γίνονται τόσο στο βορρά και το Χάρκοβο, όσο και στο νότο και το Μικολάγιεφ, με τον πόλεμο να μπαίνει σε μία ακόμη κρίσιμη φάση.

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον για συνομιλίες με τον Ζελένσκι

Μία ημέρα μετά την κοινή παρουσία στην Ουκρανία των ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης, στο Κίεβο πήγε πάλι αιφνιδιαστικά σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/06/2022