Οικονομία

Η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες μετά από 28 χρόνια

16.06.2022 | 07:46 Eνσωμάτωση

Άλλαξε η ρητορική για τον πληθωρισμό και υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις για την οικονομία.

Τελικά η Federal Reserve, έκανε την έκπληξη (που εν πολλοίς έπαιζε στα στοιχήματα των αγορών) και προχώρησε σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσειτον πληθωρισμό, ο οποίος καλπάζει σε υψηλό 40ετίας, διαψεύδοντας κάθε φορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994.

Καταλυτικά για την απόφαση αυτή, την οποία μέχρι πρόσφατα διέψευδε ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, φαίνεται ότι επέδρασαν τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον πληθωρισμό του Μαΐου, αλλά και η σημαντική αύξηση στις αποδόσεις ομολόγων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση του α’ τριμήνου. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις τιμών.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 16/06/2022