Οικονομία

Πλεόνασμα και ανάπτυξη «κλειδώνουν» τα μέτρα ανακούφισης από την ενεργειακή ακρίβεια

15.06.2022 | 20:43 Eνσωμάτωση

Τα νέα μέτρα προαναγγέλθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας προβλέπεται να είναι τρίμηνης διάρκειας.

Να μην χαθούν τα μπάνια του λαού λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων θέλει η κυβέρνηση και προχωρά άμεσα στη λήψη νέων μέτρων με στόχευση στα ευάλωτα νοικοκυριά, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει το περίγραμμα των νέων μέτρων.

Η υπέρβαση πάντως των φορολογικών εσόδων κατά 1,16 δισ. ευρώ που προήλθε κυρίως λόγω της εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα το νέο πακέτο ενίσχυσης πριν ακόμη λήξουν τα υφιστάμενα μέτρα.

Καλοκαιρινή «ασπίδα»

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Νέο fuel pass μηνιαίο (40-60€)
  • Επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία

Η νέα κρατική παρέμβαση θα έχει ορίζοντα τριμήνου σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Ανάπτυξης από την άλλη απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ.

Την ίδια ώρα το ράλι συνεχίζεται με τη μέση τιμή σήμερα να διαμορφώνονται στα 2,416 ευρώ για την αμόλυβδη και 2,049 για το Diesel κίνησης.

Στη Φολέγανδρο η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει τα 2,8 € το λίτρο, στη Σαντορίνη τα 2,73 € το λίτρο!

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ σχολίασε τη πορεία της οικονομίας λέγοντας πως «το πραγματικό Μητσοτάκης effect το βλέπουμε στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια».

«Το βλέπουμε στον πληθωρισμό, το βλέπουμε στην ενεργειακή κρίση. Το βλέπουμε στην ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί ο πρωθυπουργός να δώσει μία απάντηση για το πώς θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά έριξε τις ευθύνες στον πόλεμο και δήλωσε περήφανος για την ελληνική οικονομία» ανέφερε το ΜέΡΑ25.

Η τιμή του Μπρεντ βρίσκεται σταθερά κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι πυροδοτώντας τις υψηλές τιμές στις αντλίες που φλερτάρουν πλέον με τα 3 ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/06/2022