Πολιτική

Στόλτενμπεργκ: Ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά – Δεν καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις & παραβιάσεις

14.06.2022 | 12:56 Eνσωμάτωση

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ για άλλη μια φορά σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν καταδικάζει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ούτε τις ευθείες απειλές του Ερντογάν, και ζητά από τις δύο χώρες να «λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κράτησε σαφώς ίσες αποστάσεις στην κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δε βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την προκλητική ρητορική του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το ΝΑΤΟ προτρέπει την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης.

«Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι.

«Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η γραμμή του ΝΑΤΟ είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της ΕΕ, καθώς εδώ και μέρες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδικάζουν ρητά την προκλητική ρητορική του Ερντογάν λέγοντας ότι υπό την ηγεσία του η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ.

Πρακτικά, όμως, συγκεκριμένη δράση κατά της Τουρκίας δεν έχει λάβει ακόμη ούτε η ΕΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/06/2022