Κόσμος

Γαλλικές εκλογές: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του πρώτου γύρου και οι δηλώσεις για παραποίηση στοιχείων

13.06.2022 | 20:07 Eνσωμάτωση

Ένα εκλογικό θρίλερ με αβέβαιη μέχρι στιγμής κατάληξη εκτυλίσσεται στη Γαλλία, όπου ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών βρήκε τον Εμανουέλ Μακρόν να αποκτά οριακό προβάδισμα έναντι του υποψηφίου της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν. Το στοίχημα για τον Γάλλο Πρόεδρο είναι να κατακτήσει την επόμενη Κυριακή απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να εφαρμόσει την ατζέντα του.

21.442 ψήφοι χωρίζουν το κόμμα του Προέδρου Μακρόν από τον συνασπισμό κομμάτων της αριστεράς υπό τον Ζαν Λουκ Μελανσόν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου εσωτερικών η συμμαχία “Μαζί” του Γάλλου Προέδρου συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων ενώ η αριστερά το 25,66%.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής πάντως, η αριστερά του Ζαν Λουκ Μελανσόν είχε μικρό αλλά σαφές προβάδισμα από το κόμμα του Μακρόν.

«Το προεδρικό κόμμα στον πρώτο γύρο έχει πληγεί και έχει ηττηθεί» δήλωσε ο Ζαν Λουκ Μελανσόν.

Βουλευτές της Αριστεράς μιλούν για παραποίηση στοιχείων από το υπουργείο Eσωτερικών τονίζοντας πως κακώς δεν υπολογίζονται στα ποσοστά της περισσότερες από 200.000 ψήφοι ανεξάρτητων υποψηφίων που εκλέγονται με τα δικά της ψηφοδέλτια.

«Με τεχνητό τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να βγάλει πρώτο το κόμμα της πλειοψηφίας μπροστά, αλλά δεν είναι η αλήθεια της κάλπης. Η αλήθεια της κάλπης είναι πως είμαστε μπροστά 1% από το κόμμα της πλειοψηφίας» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Αριστεράς, Μανουέλ Μπομπάρ.

Μπορεί οι επιδόσεις της Αριστεράς και οι απώλειες του κυβερνητικού σχηματισμού που συγκριτικά με τις εκλογές του 2017 έχει χάσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ψήφους να μονοπώλησαν τα τηλεοπτικά πάνελ και τα πρωτοσέλιδα στην Γαλλία, αλλά είναι σαφές πως η ακροδεξιά είναι από τις μεγάλες νικήτριες της διαδικασίας.

Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν συγκέντρωσε 18,68% στις χθεσινές εκλογές έναντι μόλις 8,75% που κατέγραφε το 2017. Η ακροδεξιά έφερε στις κάλπες 2,5 εκατομμύρια περισσότερους Γάλλους πολίτες.

«Την επόμενη Κυριακή είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει απόλυτη πλειοψηφία» δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν.

Το στρατόπεδο του Γάλλου Προέδρου δια στόματος της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν ζήτησε στον 2ο γύρο από τους Γάλλους να καταψηφίσουν την ακροδεξιά και να στηρίξουν το δημοκρατικό τόξο ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ψήφο στην αριστερά.

Αρνητικό είναι και πάλι το πρόσημο της συμμετοχής των Γάλλων στην εκλογική διαδικασία. 52,5% του εκλογικού σώματος γύρισε την πλάτη του στις κάλπες καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ ξεπερνώντας το 51,3% του 2017.

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι εκλογές στη Γαλλία

Όπως όλα δείχνουν ο Εμανουέλ Μακρόν θα ελέγχει και πάλι το κοινοβούλιο, επομένως η στήριξή του στις ελληνικές θέσεις δεν θα αλλάξει.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση ανατροπής και νίκης του Μελανσόν, πάλι δεν αλλάζει κάτι, ίσα ίσα η στήριξη της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία θα γίνει ισχυρότερη, δεδομένου ότι η γαλλική Αριστερά δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλοί ψηφοφόροι του Μελανσόν είναι Κούρδοι που διαμένουν στη Γαλλία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/06/2022