Κόσμος

Γαλλία: Στο νήμα κρίθηκε το αποτέλεσμα του Α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών – Μπροστά το κόμμα του Μακρόν με 20.000 ψήφους διαφορά

13.06.2022 | 12:57 Eνσωμάτωση

Στο νήμα κρίθηκε το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία. Τις πρώτες πρωινές ώρες η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από τη «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Θα πρέπει, όμως, να περιμένει κανείς το δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή, για να δει εάν ο Μακρόν θα μπορέσει ή όχι να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ολική ανατροπή της τελευταίας στιγμής παρατείνει το θρίλερ στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.

Αν και όλη τη νύχτα ο Μελανσόν ήταν μπροστά περίπου μισή μονάδα τις πρώτες πρωινές ώρες το σκηνικό άλλαξε.

Στόχος της Αριστεράς είναι να εξαναγκάσει τον Μακρόν σε «συγκατοίκηση», κερδίζοντας την πλειοψηφία και αναγκάζοντάς τον να διορίσει μέλη του συνασπισμού ως υπουργούς της κυβέρνησης. Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν αυτό το σενάριο να φαίνεται απίθανο.

Όπως φαίνεται, όμως, λειτούργησε το γούρι του Γάλλου προέδρου.

Ο Μακρόν φίλησε το φαλακρό κεφάλι ενός ψηφοφόρου του, γνωστού της συζύγου του, από τον τόπο καταγωγής της, όπως ακριβώς είχε κάνει και στις προεδρικές του Απριλίου.

Σε ποσοστά ρεκόρ κυμάνθηκε η αποχή καθώς ένας στους δύο Γάλλους δεν πήγε να ψηφίσει.

Η Αριστερά έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβληθεί ως η κυρίαρχη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στο δεύτερο γύρο, και να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την ομάδα του Μακρόν να περάσει νόμους μονομερώς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/06/2022