Πολιτική

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία – Πώς απαντά η Ελλάδα

12.06.2022 | 20:01 Eνσωμάτωση

Η συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν από το πεδίο της άσκησης «Εφές» την Πέμπτη ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η στρατιωτική μηχανή της Άγκυρας είναι το κυρίως εργαλείο αυτών των προκλήσεων.

Στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας πλησιάζοντας σχεδόν το ένα χιλιόμετρο στις βραχονησίδες των Ιμίων. Ο εντοπισμός της από σκάφος του Λιμενικού ανάγκασε το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει γρήγορα.

Στον αέρα οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το νέο ποιοτικό στοιχείο που έχει ωστόσο προστεθεί είναι εκείνο των παραβιάσεων και τα Σαββατοκύριακα και η χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αυτό τον σκοπό.

Χαρακτηριστικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι το γεγονός πως από την αρχή Ιουνίου έχουν σημειωθεί 208 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με τους τούρκους χειριστές να προτιμούν το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Με την πιθανότητα μιας νέας κρίσης να είναι πλέον παραπάνω από ορατή, εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όποιο σενάριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ετοιμάζουν μια σειρά από αεροναυτικές ασκήσεις όλο το καλοκαίρι, με την πρώτη να είναι στις 14 του μήνα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/06/2022